Kilenc kutya halt meg, miután két férfi egy forró autóban szállította őket

Vágólapra másolva!
Két indianai férfit vád alá helyeztek annak a kilenc kutyának a halála miatt, amelyek tavaly hőség okozta betegségekben haltak meg, miután a forróságban egy hűtés nélküli teherautó hátuljában szállították őket.
Vágólapra másolva!

Az 55 éves Michael McHenry és a 44 éves Jessee Urbaszewski ellen hétfőn vádat emeltek több pontban, többek között állatkínzás miatt. Mindegyik vádpontért akár egy év börtönbüntetés és 5000 dollárig (1,7 millió forint) terjedő pénzbírság is kiszabható. A férfiak kedd este adták fel magukat a Lake megyei hatóságoknál, és miután letették az óvadékot, szabadon engedték őket. 

McHenry 36 000 dolláros (12 millió forint) készpénzes óvadékot, Urbaszewski pedig 18 000 dollárt (6,3 millió forint) tett le. 

A bírósági nyilvántartás szerint szerdáig egyikük esetében sem volt még kitűzve a meghallgatás időpontja.

A nyomozók elmondták, hogy 2023. július 27-én délután 18 kutyát szállítottak egy dobozos teherautóban a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtérről a délnyugat-michigani Berrien Centerbe. Az út hossza körülbelül 192 kilométer.

Amikor a teherautó vezetője, Urbaszewski megállt egy benzinkútnál Lake Stationben, Indianában, mintegy 89 kilométerre O'Haretől, felfedezte, hogy a kutyák hőgutát kaptak. 

A hőmérséklet a környéken aznap elérte a 32,2 Celsius-fokot. Az elsősegélynyújtók minden erőfeszítése ellenére három kutya a helyszínen elpusztult, hat másik kutyát pedig később elaltattak az állapotuk miatt.

A teherautó rakterét nem megfelelő hűtőrendszerrel szerelték fel a kutyák szállításához. A kutyákat a michigani székhelyű FM K9 vállalkozás szállította a berrien centeri létesítményébe, hogy rendőrkutyákká képezzék ki őket. A dobozos teherautóban lévő 18 kutya közül 10 német juhászkutya, hat belga malinois és két holland juhászkutya volt - számolt be róla az ABC. A kutyák a hőguta jeleit mutatták: erősen nyáladzottak, imbolyogtak, hánytak és görcsöltek.

Hiába mondják az állatorvosok, hogy a nagy meleg veszélyt jelent a kutyákra

Még 20 Celsius-fokban is egy bezárt autóban hőgutát kaphat egy kutya, mert a párateret telelihegi és onnantól kezdve már nem tud több folyadékot elpárologtatni a tüdején keresztül, mert a kutyák izzadni nem tudnak, csak a talpukon keresztül tudják hűteni a testüket, és a tüdejükön keresztül lihegéssel és amelyiknek nyomott orra van (pl. francia bulldog, angol bulldog, boston terrier, boxer) még nehezebben tudja hűteni testét, mert légjáratjai szűkek és a szűk légjáraton keresztül nehezebben tudja a levegőt mozgatni, magyarul lihegni is alig tud. 

Zárt térben, autóban kutyát ne hagyjunk!

Tavaly kilenc kutyát hagytak egy felforrósodott autóban Budapesten is: állatkínzással gyanúsítanak az ügyben egy férfit és egy nőt. Elhanyagolták a kutyáikat és arra sem figyeltek, hogy ne zárják be egy autóba az állatokat a kánikulában. A kiskutyák azért nem pusztultak el, mert a rendőrök időben közbeléptek. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!