A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
4
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNMagyarország
19:35VízilabdaGyőztes QF 3-Győztes QF 4
HUNMárton Viviana
21:19TekvondoViviana Marton-Aleksandra Perisic
NyílNyíl

Terjed a koronavírus az olimpián, volt, aki összeesett versenyzés után

Vágólapra másolva!
Tombol a Covid-19 vírus a Team USA olimpiai falu edzőtáborában, és Ausztrália is megerősítette, hogy 16 sportolójuk tesztje pozitív lett koronavírusra.
Vágólapra másolva!

A koronavírus terjedése világszerte felgyorsult, Európában 20 százalékos a pozitivitási arány. Dr. Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet járványügyi igazgatója az ENSZ keddi sajtótájékoztatóján magyarázta a fertőzöttek számának növekedését:

Az elmúlt hónapokban - az évszaktól függetlenül - számos országban megugrott a koronavírusos esetek száma, többek között az olimpián is, ahol legalább 40 sportoló tesztje pozitív lett. Jelenleg nincsenek kötelező Covid 19-intézkedések az olimpián.

Noah Lyles harmadik helyen ért célba a 200 méteres sprintfutáson, és a verseny után összeesett és több képet is megosztottak arról, hogy a futó kerekesszékben ül. Később csapata megerősítette, hogy már a futás előtt Lyles tesztje pozitív volt koronavírusra. 

Az amerikai Noah Lylest ápolják a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi 200 méteres síkfutásának döntője után Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

Válaszul az USOPC és a USATF gyorsan életbe léptetett minden szükséges protokollt, hogy a futó egészségét, a csapatuk jólétét és a többi versenyző biztonságát előtérbe helyezzék:

Elsődleges kötelezettségünk a Team USA sportolóinak biztonsága, miközben fenntartjuk a versenyzéshez való jogukat.

A pozitív Covid-teszt és egy alapos orvosi vizsgálat után Noah úgy döntött, hogy versenyezni fog, ami az olimpiai felügyeleti szervek is jóváhagytak. A Team USA közleményében azt írta:

Nem osztjuk meg nyilvánosan a sportolóink egészségügyi adatait.

Így lehetséges, hogy Lyles-en kívül több sportoló is versenyezhetett koronavírus fertőzéssel. A Team USA szóvivője elmondta, hogy náluk nincs kötelező maszkviselés, se kötelező tesztelés. A Team USA-n kívül Ausztrália az egyik olyan ország, amely hatalmas küzdelmet folytat az olimpián a koronavírussal:

Megerősítették, hogy 44 ausztrál sportoló és tisztségviselő kapott el valamilyen légúti vagy gyomor-bélrendszeri megbetegedést. 

Anna Meares, az ausztrál olimpiai csapat főnöke elmondta, hogy nem változtatnak a protokollokon és a COVID-ot nem kezelik másként, mint más baktériumokat, például az influenzát. Németország, Málta és Nagy-Britannia olimpikonjai is között is többen elkapták a koronavírust - írja a The Sun. Korábban arról is írtunk, hogy koronavírusos az olimpia egyik legnagyobb sztárja Adam Peaty.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!