Magyarország biztonságos kőolajellátásáról számolt be a briteknek a Daily Mail

Fotó: Photo by Vitaly Timkiv / Sputnik / Sputnik via AFP
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a szerda délutáni kormányülés szünetében közösségi oldalán tudatta, hogy a világban zajló konfliktusok ellenére Magyarország energiaellátása biztonságban van. A hírről a Daily Mail is beszámolt az olvasóinak, azt azonban nem közölték az olvasóikkal, hogy az Európai Bizottság nem ítélte el Ukrajna azon döntését, mely Magyarországot és Szlovákiát sújtotta.
Vágólapra másolva!

Azt tudom elmondani önöknek, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban van 

 - mondta a külügyminiszter a szerdai videójában.

A Daily Mail emlékeztetett, hogy a magyar állam gázellátását nem veszélyeztetik az oroszországi Kurszki területen lévő Szudzsában zajló harcok sem, mivel más vezetékek elegendő mennyiségű gázt szállítanak.

Közölték, 

az orosz Gazprom a Török Áramlat nevű gázvezetéken Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül továbbra is szállítja a földgázt Magyarországra.

"Magyarország gázellátása a tervek szerint halad, ezt nem befolyásolja a (szudzsai) helyzet" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Mint ismert, az ukrán fegyveres erők augusztus elején elfoglaltak több orosz várost is, köztük Szudzsát amelyen keresztül Oroszország Nyugat-Szibériából Ukrajnán keresztül szivattyúzza a gázt az Európai Unióba. A brit lap azt írta, a gázáramlás változatlan marad, habár Ukrajna azt mondta, nem tervezi a tranzitszerződés megújítását vagy meghosszabbítását, ha az év végén lejár.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer megérkezett a szerdai kormányülésre augusztus 21-én.
Fotó: Facebook

Habár a Daily Mail írt arról, hogy Ukrajna június végén gyakorlatilag megtiltotta a Lukoil orosz olajvállalat szállításait Magyarország és Szlovákia irányába, veszélyeztetve ezzel az országok kőolajellátását, azt már nem közölte az olvasóival, hogy az Európai Bizottság elfogadhatatlanul viselkedik két uniós tagállammal szemben abban a helyzetben, amikor segítségre és támogatásra szorulnának.

 Sajnos az Európai Bizottság továbbra is elfogadhatatlanul viselkedik abban a kérdésben, amely annak kapcsán állt elő, hogy Ukrajna a Lukoil orosz olajvállalat szállításait Magyarország és Szlovákia irányába gyakorlatilag megtiltotta" 

- mondta a politikus a videóban. Rámutatott, hogy ez az ukrán lépés jelentősen befolyásolja Magyarország kőolajellátását, ezért a brüsszeli testületnek fel kellene lépnie.
 "Ukrajna és az Európai Unió között van egy társulási megállapodás, amelynek értelmében Ukrajna nem gátolhatja az energiahordozók tranzitját az európai uniós tagországok irányába" - emlékeztetett.

Most annak ellenére, hogy Ukrajna ezt a társulási megállapodást megsértette, és annak ellenére, hogy Ukrajna ezzel a lépésével súlyos kihívásokat okozott Magyarország és Szlovákia számára, jól látszik az, hogy az Európai Bizottság támogatására nem számíthatunk

 - tette hozzá. "Ezért gőzerővel zajlanak azok az egyeztetések, amelyek hosszú távon biztosítani tudják Magyarország kiegyensúlyozott kőolajellátását az ukrán intézkedés dacára, s annak dacára, hogy az Európai Bizottság nem segít nekünk" - folytatta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!