A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Az olaszok és a bolgárok is tiltakoznak a nők között induló férfi bokszoló miatt

Boxing - Olympic Games Paris 2024: Day 6
Imane Helif szereplése nagy vihart kavart az olimpán
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében a párizsi játékokon szombaton. Helifet tavaly a nemzetközi sportági szövetség kizárta a vb-ről magas tesztoszteronszintje miatt, XY kromoszómát találtak nála a vizsgálatok során. Az olasz miniszterelnök szerint a genetikailag férfi tulajdonságokkal rendelkező sportolókat nem szabad besorolni a női kategóriákba. Tiltakoznak a bolgárok is.
Vágólapra másolva!

Giorgia Meloni azután szólalt meg az ügyben, hogy az algériai Iman Helif csütörtökön legyőzte az olasz Angela Carinit a párizsi olimpiai torna nyolcaddöntőjében - írja az MTI.

A küzdelmet alig 40 másodperc után feladó Carini nem fogott kezet Heliffel és igazságtalannak nevezte a helyzetet. A sportági világszövetség elnöke, Umar Kremljov tavaly azt nyilatkozta az algériai sportolóról és a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-tingről, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak.

Nem arról van szó, hogy bárkit is diszkrimináljunk, hanem a női sportolók jogainak védelméről, akiknek egyenlő feltételekkel kell versenyezniük

- hangsúlyozta az olasz miniszterelnök, aki az orrsérülést szenvedett Carini meccsét igazságtalan csatának nevezte. 

Ez nem volt tisztességes küzdelem

- tette hozzá Meloni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön este közleményben védte meg a női boksztornán szereplő két sportolót, akiknek indulása óriási felháborodást váltott ki világszerte. Az IBA tavaly ki is zárta őket a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt. A NOB szerint a két versenyzőt agresszió érte az IBA részéről, kizárásuk önkényes volt.

A Bolgár Olimpiai Bizottság közleményben fejezte ki nemtetszését a genetikai teszten megbukott ökölvívók női tornán való indulásának engedélyezése miatt. Álláspontjuk szerint meg kell védeni azon sportolók jogait, akiket sérelem érhet az erősebb nem képviselőinek női versenyeken való részvétele következtében. 

Tudományosan bebizonyosodott, hogy a férfiak ütései erősebbek, mint a nőké, ami súlyos sérüléseket okozhat

- írták. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) ügyvivő testületének tagja, Berkó Lajos szintén felháborodásának adott hangot. AZ MTI-nek elmondta, a MÖSZ hivatalos levelet fog küldeni a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Helif szereplése miatt. A sportvezető közölte, Hámori Luca mindenképpen ringbe lép a szombati negyeddöntőben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!