Napok óta lángol egy olajraktár Oroszországban

Vágólapra másolva!
Az orosz tűzoltóegységek napok óta küzdenek egy vasárnapi ukrán dróntámadás nyomán keletkezett tűzzel egy a Rosztovi területen található üzemanyag-tároló létesítményben.
Vágólapra másolva!

Augusztus 23-án, pénteken 5 óra körül az ukrán fegyveres erők dróntámadást hajtottak végre egy hat napja égő olajraktár ellen a Rosztov-na-Donu melletti Proletárszkban. Újságírói feltételezések szerint az ukrán hadsereg ismételt támadásokkal akarja elérni, hogy a lángok átterjedjenek a kerozintartályokra - írta a Magyar Nemzet. Ez viszont sokszorosára növelheti a tűz területét. Augusztus 19-én a BAZA Telegram-csatorna azt írta, hogy a drónok által megtámadott proletárszki olajraktárban már 11 üzemanyagtartály égett ki, az oltás során több mint negyven mentő sérült meg.

A helyi lakosság szerint a napok óta tartó tűz miatt egyre szennyezettebb a levegő, de a hatóságok azt közölték, hogy a károsanyag-tartalom még nem érte el a határértéket.

Jelentős energiahiány

Mint arról az Origo korábban beszámolt, a következő tél olyan nehézséget jelenthet Ukrajna számára, amelyet Európa a második világháború óta nem látott, hiszen komoly energiahiánnyal kell majd szembenézniük annak következtében, hogy az oroszok olyan létesítményeiket bombázzák, amelyek nélkülözhetetlenek lennének a zavartalan áramellátásban. Ukrajna villamosenergia-termelésének nagy arányú kiesése már most arra kényszerítette a kormányt, hogy országos áramszüneteket vezessen be. Egyes városokban a háztartások naponta mindössze néhány órára jutnak áramhoz, ami nagymértékben megzavarja a mindennapi életet. Közben az ukránok vissza akarnak vágni az oroszoknak. 

Az ukránok is vissza akarnak vágni

Az ukránok miközben retteghetnek, hogy mi lesz velük, ha az energiahiány súlyosbodik, és akkor, ha nem lesz elég energiájuk, megírtuk azt is, hogy miközben Ukrajna jelentős sikereket ért el Kurszknál, a térképes adatok szerint Oroszország több települést is elfoglalt Donyeckben, és közel került a régióban Pokrovszk településéhez, amely Ukrajna számára fontos közlekedési és katonai központ. 

Fotó: Russian Defence Ministry / AFP

Az ukránok láthatóan igyekeznek Kurszkban visszavágni olajvezeték és atomerőmű elleni támadásokkal.

Vaszilij Golubev Rosztov megye kormányzója szerint a katasztrófavédelem már harmadik napja küzd egy tűzzel a Rosztov megyei Proletarszk egyik olajraktárában, miután augusztus 18-án drónokkal csapást mértek az objektumra.

Az orosz légvédelem tíz ukrán támadódrónt lőtt le augusztus 21-re virradó éjszaka Moszkva közelében, „az eddigi egyik legnagyobb, drónokkal Moszkvát támadó kísérletben” - jelentette be Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a drónokat Moszkva területén lőtték le, amikor a főváros felé tartottak. Az ukrán hadsereg egyelőre nem kommentálta a támadást.

Azt is megírtuk, hogy az ukrán erők augusztus 21-én csapást mértek egy orosz S-300-as légvédelmi rendszer állására az oroszországi Rosztov megyében, Novosahtinszk közelében – közölte a vezérkar.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!