A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ritka felvétel került elő Károly király keresztelőjéről

Vágólapra másolva!
Egy férfi III. Károly brit király keresztelőjének rendkívül ritka felvételére talált rá egy adományboltban - kevesebb mint 7 fontért (3200 forint) vásárolta meg az ereklyét.
Vágólapra másolva!

A dél-karolinai Charlestonból származó 59 éves Ronald Baxter Jr. tízéves kora óta gyűjt régiségeket, és különösen érdeklik a második világháborús emléktárgyak. 2020 júniusában Ronald bement egy helyi adományboltba, és talált egy barna borítékot, benne egy felvétellel. A kíváncsiság felülkerekedett rajta, így megvásárolta.

Amikor hazaért, kinyitotta a borítékot, a filmet a fény felé tartotta, és rájött, hogy a felvételen Károly király 1948. december 15-i keresztelője látható.

A felvételen emberek tömege áll a Buckingham-palota előtt, akik arra várnak, hogy megpillanthassák az akkori walesi herceget.

Az egyik képen Mária királynő, VI. György király és II. Erzsébet királynő látható Károllyal. Egy másik képen Erzsébet királynő látható, aki mindössze 22 éves volt, amikor életet adott első fiának és trónörökösének, Károlynak. Ő 1948. november 14-én született.

Károly mindössze hároméves volt, amikor édesanyja 1952. február 6-án trónra lépett, és apja, VI. György király halála után Anglia királynője lett. 

Cecil Beaton brit fotográfus a II. Erzsébet királynő koronázási portréja című fényképet nézi a "Királyi portrék" című kiállításon.
Fotó: AFP / HENRY NICHOLLS / AFP

1953. június 2-án került sor a koronázására, és végül ő lett a brit történelem leghosszabb ideig uralkodó királynője, 70 évig, 2022-ben bekövetkezett haláláig.

Ronald, a felvétel megtalálója elmondta: 

Amikor hazaértem, kinyitottam a borítékot, és azt mondtam, hogy hűha. Megdöbbentem, hogy Erzsébet királynő és az ifjú Károly király van rajta. Felemeltem a filmet a fény felé, és azt gondoltam: ember, hogy kerülhetett ez oda 7 fontért?

Ronald elmondta, hogy nem tudja, valójában mennyit érhet a film, de reméli, hogy eladhatja a legtöbbet ajánlónak.

károlykirály
Károly király
Fotó: AFP / Jane Barlow / POOL / AFP

III. Károly királyt 1948. december 15-én keresztelték meg a Buckingham-palotában. A Buckingham-palota már előző este közzétette a baba nevét, és az akkori újságok kritizálták szokatlan névválasztást - számolt be róla a Daily Mail.

Az újságok arra is felhívták a figyelmet, hogy a leendő király nem feltétlenül III. Károly néven fog majd uralkodni, hiszen nagyapja, VI. György Albert yorki hercegként született, és VII. Edward királyt is Albert Edwardnak keresztelték. 

Fülöp a keresztelő reggelén jegyezte be négyhetes fia nevét

John Stanley Clare, a westminsteri Caxton Hall anyakönyvvezetője utazott a palotába, hogy bejegyezze az adatokat. A minisztérium két női tisztviselője kísérte el, akik átadták a hercegnek és Erzsébet hercegnőnek a gyermek zöld könyvét.

A ceremóniát a palota kertjére néző zeneteremben tartották. A termet később más királyi keresztelőkre is használták, többek között Anna hercegnő fiának, Peter Phillipsnek és Vilmos hercegnek a keresztelőjére, akit az anyakirálynő 82. születésnapján, 1982. augusztus 4-én kereszteltek meg itt. 

Károly babaként először találkozott a brit sajtóval a Fehér Szalonban tartott fotózáson, ahol fotók és híradófelvételek dokumentálták a keresztelőt.

Az Atlanti-óceán túloldalán akkora volt az érdeklődés az eseményről készült képek iránt, hogy az amerikai médiaszervezetek kibéreltek egy 43 üléses magánrepülőt is, hogy a fotócsomagot New Yorkba szállítsák, hogy az esti újságok másnapi számaiban időben megjelenhessenek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!