Minden ötödik medvét megölnek Svédországban

Vágólapra másolva!
Svédország a természetvédők aggályai ellenére engedélyt adott ki a barnamedve-populáció 20 százalékának kilövésére az ország ma kezdődő éves medvevadászatán.
Vágólapra másolva!

A hatóságok valamivel kevesebb mint 500 barnamedve levadászására adtak ki engedélyt. Ez a hivatalos adatok szerint a teljes populáció mintegy 20 százalékát teszi ki, és a svédországi medvék számát körülbelül 2000-re csökkenti, ami 2008 óta közel 40 százalékos csökkenést jelent.

A kiadott engedélyek magas száma aggodalmat keltett a természetvédőkben, akik szerint a nagy ragadozóállományok Európában megfelelő védelem nélkül összeomlással fenyegetnek egyes országokban. 

„Ez egy tiszta trófeavadászat” - mondta Magnus Orrebrant, a svéd húsevő állatokkal foglalkozó szövetség elnöke. 

A svédországi vadgazdálkodás az állatok megöléséről szól, ahelyett, hogy a legjobb tudásunk szerint megőriznénk őket.

A barnamedvéket az 1920-as években majdnem a kipusztulásig vadászták Svédországban, de a gondos gazdálkodásnak köszönhetően a populáció 2008-ban mintegy 3300 egyeddel elérte a csúcsot. Az elmúlt öt évben azonban ismét egyre több medvét lőttek ki, így például tavaly rekordszámú, 722 medvét ejtettek el. Idén 486 medve kilövésére adtak ki engedélyt, és további meghatározatlan számú egyed elpusztítására kerülhet sor ott, ahol a medvék veszélyt jelentenek a haszonállatokra - írja a The Guardian.

2022 novemberében egy új törvény nagyobb hatalmat adott a helyi vadásztársulatoknak a nagyragadozók, köztük a medvék kezelésének felügyeletére. Az elmúlt években több száz farkast és hiúz egyedet is leöltek, ami felerősítette az ökológusok aggodalmát - írja a Spot.

Magnus Rydholm, a svéd vadászati és vadgazdálkodási szövetség kommunikációs igazgatója elmondta: 

Mi csak a svéd kormány vadvédelmi politikájának irányelvét követjük. Ez az ember és a nagyragadozók közötti egyensúlyról szól. Ezért kezdődik holnap a medvevadászat.

Néhány vadász azonban aggodalmának adott hangot a barnamedvék csökkenő száma miatt: „Vannak a vadásztársadalomban olyanok, akik aggódnak amiatt, hogy túl sok medvét pusztítanak el” - mondta el egyikük.

Ha a vadászok jövőre is hasonló ütemben ölnek medvéket, akkor az ország már csak egyéves vadászatra lesz attól a minimális 1400-as számtól, amelyet a Svéd Környezetvédelmi Hivatal szükségesnek tart az életképes populáció fenntartásához.

A barnamedve „szigorúan védett faj” Európában, és a természetvédők szerint a magas vadászati kvóták sértik az EU élőhelyvédelmi irányelvét, amely szerint „a szigorúan védett fajok szándékos vadászata vagy leölése tilos”. Az uniós szabályok szerint ez a tilalom „végső esetben” feloldható a közbiztonság, a termények, illetve a természetes növény- és állatvilág védelme érdekében.

A kutatók attól tartanak, hogy a barnamedve ugyanarra a sorsra jut, mint a svédországi jávorszarvas-populáció, amely a múlt század vége óta 60%-kal csökkent.

A természetvédők azzal érvelnek, hogy egy nagyobb medvepopuláció vonzóbbá tenné Svédországot az ökoturizmus számára, ami több bevételt hozna, mint a vadászjegyek eladása - számolt be az Euro News.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!