Vágólapra másolva!
600-700 km-es hatótávolsága is lehet az ukránok állítólagos új, rakéta-drón keverékének tűnő fegyverének.
Vágólapra másolva!

Oroszország területén belül mérne csapást saját területéről indított új, nagy hatótávolságú fegyverével Ukrajna. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az állítólagos új fegyver rakéta és drón kombinációjából jött létre, saját ukrán fejlesztésként. 

A 600-700 km-es néveleges hatótávolságú eszköz alkalmas lehet arra, hogy az ukrán hadsereg Oroszország belső területeire úgynevezett mélységi csapásokat tudjon mérni.

Így például támadhatnak vele orosz katonai légi bázisokat is. A 600-700 km igen jelentős távolság. Összehasonlításként: a hajóról, tengeralattjáróról, és repülőgépről is indítható Strom Shadow rakéta is "csak" 250-560 km-re jut el. Az új ukrán fejlesztés ugyan csak földről indítható, de hatótávolsága jóval nagyobb ennél a rakétáénál, valójában az amerikaiak által Ukrajnának biztosított ATAMCS rendszerével egyezik meg.

Kurszk, 2024. augusztus 11. Igor Kucak kurszki polgármester képén egy lelőtt ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én. Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület kormányzója szerint tizenhárom ember megsebesült. MTI/EPA/Igor Kucak kurszki polgármester
Igor Kucak kurszki polgármester képén egy lelőtt ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én
Fotó: MTI/EPA/Igor Kucak kurszki polgármester

Az AP hírügynökségnek adott ukrán nyilatkozat szerint a rakétadrón a Palianicja nevet kapta. Az ukránok az új fegyvertől azt remélik, hogy segít ellensúlyozni az orosz légi fölény, amely lényegében a háború 2022-es kitörése óta fennáll. Az ukrán védelmi miniszter szerint az új fegyvert az augusztus 25-i orosz rakétatámadásra adott katonai válasz részeként vethetik be.

Az új ukrán fegyver alkalmazásához azért is fűzhet komoly várakozásokat Ukrajna, mert nagy hatótávolságú nyugati fegyverek alkalmazását – vagyis orosz területen lévő célpontok elleni bevetését – jelenleg nem engedték meg az ország számára. Elképzelhető ugyanakkor, hogy ebben hamarosan változás lesz. Ahogy az Origo megírta, a hétvégi és a hétfői támadások után Josep Borrell az EU vezető diplomatája ismét felvetette, hogy oldják fel a nagy hatótávolságú nyugati fegyverek bevetésére vonatkozó korlátozásokat, melyeket Ukrajnának jelenleg be kell tartania. Borrell már korábban is szorgalmazta a tilalom feloldását, ez most ismét napirendre került, miután az oroszok a vasárnapi tömegtámadásban 127 rakétát és 109 drónt vetettek be Ukrajna ellen. 

Eközben Zelenszkij ukrán elnök a fegyveres erők főparancsnokával egyeztetett arról, hogy F-16-os amerikai vadászgépeket vethetnek be, szintén a nemrég történt, hatalmas erejű orosz rakétatámadásra adandó válasz részeként.

A TV21 videója az új ukrán fegyverről:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!