A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyre veszélyesebb a helyzet az ukrajnai atomerőműveknél

Tűz, Zaporizzsja atomerőmű, 2024. augusztus 11
tűz a Zaporizzsja atomerőműben 2024. augusztus 11-én.
Vágólapra másolva!
A nukleáris biztonság eszkalációját és biztonsági kockázatokat látnak a Nemzetközi Automenergia-Ügynökség munkatársai. Már a kurszki atomerőmű elleni támadás is szóba került - írta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet – jelentette ki Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Rafael Grossinak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának telefonbeszélgetésük során. Lihacsov meghívta Grossit a kurszki atomerőműbe és Kurcsatov városba, hogy saját szemével lássa az ottani körülményeket - írja a Magyar Nemzet.

Kigyulladt egy dél-ukrajnai atomerőmű

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének szakértői egy hete erős, sötét füstöt láttak a zaporizzsjai erőmű északi területén több robbanás után. Egy hűtőtoronyban keletkezett kár, de berendezések is megsérültek. 

Az atomerőmű egy héttel azután gyulladt ki, hogy az ukrán erők behatolási kísérleteket indítottak orosz területekre. 

Rafael Grossi, az ügynökség vezetője akkor figyelmeztette a világot, hogy "az ilyen meggondolatlan támadások veszélyeztetik az erőmű nukleáris biztonságát, és növelik a nukleáris baleset kockázatát." Miközben az oroszok és ukránok egymást vádolták az incidenssel, akkor mindkét háborúzó fél arról számolt be, hogy nincs jele megnövekedett sugárzásnak. 

Célpontban Kurszk

Oroszország most azzal vádolta meg a kurszki területre behatolt ukrán csapatokat, hogy támadást terveznek a helyi atomerőmű ellen, és Moszkvát akarják felelőssé tenni érte. 

Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő ezt az állítást „őrült” propagandának nevezve tagadta az X-en.

Az orosz védelmi minisztérium, amelyet az Interfax hírügynökség idézett, viszont hangsúlyozta, hogy kemény választ fognak adni, ha bármilyen támadás éri a nukleáris létesítményt. A zaporizzsjai atomerőmű orosz vezetése azt állította, hogy egy ukrán drón robbanószerkezetet dobott az erőmű melletti egyik útra, ahol éppen a létesítmény személyzete haladt. Orosz tájékoztatás szerint „az ukrán támadás közvetlen veszélyt jelentett a személyzet és az erőmű biztonságára nézve”. Arról nem szólnak a hírek, hogy megsérült-e valaki.

Újfent a nukleáris biztonság eszkalációját és az erőművet fenyegető biztonsági kockázatokat látjuk

 – ismételte el korábbi szavait Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója, aki a helyzet romlásáról beszélt.

Továbbra is mély aggodalommal tölt el mindez, és megismétlem a felekhez intézett, maximális önmérsékletre, valamint az erőmű védelmét szolgáló, öt megállapított alapelv szigorú betartására vonatkozó felhívásom 

– tette hozzá.

A NAÜ szakértői csapata arra jutotta, hogy a károkat egy robbanószerrel felszerelt drón okozta. 

A NAÜ szerint a drón becsapódási helye közel volt a hűtővíz medencékhez és nagyjából száz méterre a Dnyiprovszka vezetéktől, amely az erőművet ellátó egyetlen megmaradt 750 kilovolt terhelésű vezeték.

A zaporizzsjai atomerőmű, amely a legnagyobb Európában, orosz ellenőrzés alá került nem sokkal azután, hogy a 2022 februárjában kitört az orosz-ukrán háború. Oroszország és Ukrajna azóta többször vádolta egymást azzal, hogy a létesítmény működését a másik fél szabotálni próbálja.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!