Ukrajna bejelentést tett, katasztrofális baj lehet az atomerőművekkel

Vágólapra másolva!
Ukrajna Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) melletti állandó képviselete közölte, hogy augusztus 26-án a masszív orosz támadás következtében több atomreaktort is lekapcsoltak az elektromos hálózatról, mivel az ukrán energetikai infrastruktúrát ért támadás következtében rendkívüli módon ingadozott az áramszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Az ukrán hatóságok augusztus 28-án a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ) közölték, hogy augusztus 26-án, amikor Oroszország hatalmas támadást indított Ukrajna ellen, akkor az ukrán atomerőművek több reaktorját is lekapcsolták az elektromos hálózatról.

A Hmelnyickij Atomerőmű (KhNPP) látványát mutatja az ukrajnai Hmelnyickij város közelében 2024. április 11-én (illusztráció) 
Fotó: AFP / Szergej Szupinszkij / AFP

Az orosz támadás következtében ukrán képviselők elmondták, hogy a Rivne Atomerőmű első, harmadik és negyedik blokkja augusztus 26-án lekapcsolódott az elektromos hálózatról. Ezenkívül a dél-ukrajnai atomerőmű teljesítményét 1800 megawattra csökkentették – írja a Meduza.

Az Orosz Föderáció továbbra is szándékosan támadja Ukrajna energiainfrastruktúráját, azzal a szándékkal, hogy megzavarja az ország atomerőműveit, amelyek Ukrajna villamosenergia-ellátásának nagy részét adják. Az orosz támadások jelentős kockázatot jelentenek az ukrajnai nukleáris létesítmények stabil működésére és emberek millióinak biztonságára” 

– közölte Ukrajna NAÜ melletti állandó képviselete.

Andrij Jermak ukrán elnök hivatalának vezetője az értesülést kommentálva augusztus 29-én kijelentette , hogy az energiaszektort ért orosz csapások „többet jelentenek a civilek terrorjánál”. Szerinte Oroszország „nukleáris katasztrófával fenyegeti a világot”. A NAÜ  nem kommentálta Ukrajna kijelentéseit.

Augusztus 26-án az orosz fegyveres erők az egész háború alatt a legmasszívabb támadást indították Ukrajna ellen. Az ukrán fegyveres erők szerint Oroszország 127 rakétát és 109 támadó drónt használt. A támadás célpontja országszerte számos energetikai létesítmény volt Ukrajna tíz régiójában számoltak be az energetikai létesítményekben és infrastruktúrában keletkezett károkról. Számos városban, köztük Kijevben is megszakadt az áramszolgáltatás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!