A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
4
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNBőhm Csaba
18:11ÖttusaÖsszesített
HUNMagyarország
19:35VízilabdaGyőztes QF 3-Győztes QF 4
HUNMárton Viviana
21:19TekvondoViviana Marton-Aleksandra Perisic
NyílNyíl

Ukrajna megtámadta Oroszországot, Brüsszel ehhez asszisztál - jöhet az orosz offenzíva

Kurszk, Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOrosz, UkránOroszháború, 2024.08.09..
Az orosz védelmi minisztérium által közzétett videó-képernyőfelvételen az orosz erők rakétatámadást indítanak az ukrán fegyveres erők ellen az oroszországi Kurszki területen 2024. augusztus 8-án.
Fotó: AFP - Russian Ministry of Defense
Vágólapra másolva!
Napok óta súlyos harcok folynak az orosz és az ukrán erők között a dél-oroszországi, Ukrajnával szomszédos kurszki területen, Lipeckben pedig készültséget rendeltek el dróntámadások miatt. Az ukránok – orosz jelentések szerint – ezer katonával, harckocsikkal és páncélozott járművekkel támadtak az orosz területre.
Vágólapra másolva!

A kurszki területen zajló harcokkal kapcsolatban az orosz hadsereg vezérkara csütörtökön azt jelentette: mindent megtesznek, hogy kiszorítsák az ukránokat, 

„az ukrán hadsereg egységeinek likvidálása folytatódik". 

Készül az orosz offenzíva

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveresek 660 embert és 82 páncélozott járművet vesztettek a három napig tartó harcok során eddig a Kurszki területen. A minisztérium szerint az északi csoport csapatai a határőrökkel és tartalékosokkal együtt megakadályozták, hogy az ukránok mélyen a régióba nyomuljanak. A térségben jelenleg ellentámadások és pozícióharcok folynak, 

amelyeket orosz offenzíva követ majd.

Az oroszok mintegy háromezer embert kimenekítettek, és 1500 embert ideiglenes szállásokon helyeztek el; Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy mindenkinek, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, 10 ezer rubel egyszeri segélyt fizetnek ki.

Kurszk, Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOrosz, UkránOroszháború, 2024.08.09..
Az orosz védelmi minisztérium felvételén az orosz erők rakétatámadása az ukrán fegyveres erők ellen az oroszországi Kurszki területen 2024. augusztus 8-án

Zajlik a kitelepítés Lipecknél

Kötelező kitelepítést rendeltek el pénteken a nyugat-oroszországi Lipeckben, miután a várost és környékét tömeges ukrán dróntámadás érte. A támadás fennakadásokat okoz az energiaellátásban, és hat ember megsebesült. 

A városban rendkívüli állapotot hirdettek, a szomszédos falvakat az oroszok kiürítették.

A RIA orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy az éjszaka a légvédelem 75 ukrán drónt semmisített meg, többségüket Belgorod és Lipeck közelében, ukrán dróntámadást jelentettek Brjanszkból és Kurszkból is, ahol az ukrán erők meglepetésszerű szárazföldi betörést indítottak a héten.

Tízezrével jönnek a menekültek Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 7389-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6622-en - vagyis 

összesen 14 ezren! - nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek

- tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t. A rendőrség 67 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Zelenszkij szerint az orosz embereknek is érezniük kell a háborút

Oroszország indította el a háborút, ezért neki is éreznie kell annak következményeit - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön. 

„Az ukránok tudják, hogyan érjék el céljaikat” – jelentette ki.

Brüsszel üdvözli az ukrán akciót

Az EU azon az állásponton van, hogy Ukrajna törvényes védelmi háborút folytat az illegális agresszió ellen, és a törvényes önvédelemhez való jog keretében Ukrajna jogosult arra, hogy ott mérjen csapást az ellenségre, ahol azt szükségesnek tartja 

a saját területén, de az ellenség területén is - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője

csütörtökön Brüsszelben.

Megerősítette: 

az EU továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajnát

„az agresszióval szembeni jogos önvédelemben, ami magában foglalja a politikai, pénzügyi, humanitárius, diplomáciai és katonai segítségnyújtást.”

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!