Visszatért a 3500 éves agyagkorsót összetörő 4 éves kisfiú a múzeumba – videó

Visszatért a 3500 éves agyagkorsót összetörő 4 éves kisfiú a múzeumba, Izrael, Hecht Múzeum
Vágólapra másolva!
Több ezer éves lelet semmisült meg pár napja a haifai Hecht Múzeumban, amikor egy négyéves kisfiú véletlenül lelökött egy, a bronzkorból származó agyagkorsót. A gyereket a múzeum most meghívta, hogy láthassa a retusálási folyamatot.
Vágólapra másolva!

Mint ahogy korábban megírtuk, egy apa a négyéves fiával látogatta meg a tárlatot Izraelben, amikor a gyerek véletlenül összetört egy ritka, addig teljesen ép bronzkori korsót. A tárgy nem volt üveggel körülvéve, a múzeum ugyanis törekszik arra, hogy a leleteket akadály nélkül láthassa a közönség. Elmondásuk szerint a baleset ellenére sem törik meg a hagyományt, és a kiállítási tárgyakat a jövőben is védőüveg nélkül mutatják be.

Alex Geller, a fiú apja sokkot kapott, ám a baleset miatt nem büntették meg őket. Sőt, bár az édesapa felajánlotta, hogy kifizeti az okozott kárt, a múzeum nem kért pénzt, és a család újbóli meghívót is kapott a múzeumba.

A kisfiú a családjával most vissza is térhetett, hogy részese lehessen az i.e. 2200 és 1500 között készült tárgy restaurálásának, melyet ezután majd ismét kiállítanak – írja a Guardian.

Csak egy másodperce fordultam el, és a következő pillanatban már a csattanást hallottam és törmelékek voltak mögöttem

– mondta Anna Geller, a kisfiú anyukája. Alex Geller elmondta, hogy fia, Ariel a három gyereke közül a legfiatalabb, és nagyon kíváncsi volt mindenre a múzeumban.

Miután újból visszatértek, Ariel egy saját agyagvázát ajándékozott a múzeumnak bocsánatkérésképp.

A szakértők 3D technológiával és nagy felbontású videókkal állítják helyre a korsót, amely már a jövő héten újra látható lesz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!