Lávafolyam miatt menekülnek ez emberek Izlandon

Vágólapra másolva!
Kitört egy vulkán Izlandon. A helyi rendőrség szükségállapotot hirdetett. Az érintett területen élőket elkezdték evakuálni.
Vágólapra másolva!

A vulkán Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten tört ki. A mostanival együtt ez már a hatodik eset december óta.

Az izlandi meteorológiai hivatal napokkal a vulkánkitörés előtt fokozott szeizmikus aktivitást és földrengéseket regisztrált a Sundhnukar nevű vulkanikus dombon.

Izzó láva tör fel a kőzetrepedésekből a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. augusztus 22-én - Fotó: MTI/AP/Marco di Marco

A  Grindaviktól északra fekvő Sundhnukagígar kráternél egy nagy hasadék nyílt meg, amelyből keletre és nyugatra is láva áramlik.

A kőzetrepedésekből feltörő izzó lávát nézik emberek a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében - Fotó: MTI/AP/Marco di Marco

Az ország Meteorológiai Hivatalának becslése szerint a lávafolyam 10 perc alatt mintegy 1 km-t tett meg. A szakértők azt is elmondták, hogy a hasadék teljes hossza kezdetben körülbelül 3,9 km volt, és mintegy 40 perc alatt további 1,5 km-t nőtt. A terület helyi rendőrfőnöke szükségállapotot hirdetett - írja a Sky News.

A legutóbbi kitörés a mintegy 30 000 embernek otthont adó Reykjanes-félszigeten június 22-én ért véget. 2021 óta kilenc kitörés volt ezen a területen. Azt megelőzően 800 éven keresztül a területen nem történt vulkanikus aktivitás.

A hatóságok mesterséges gátakat építettek, hogy a lávafolyamokat a kritikus infrastruktúrától, köztük a Svartsengi erőműtől és Grindavik városától távolabb tereljék.

A Svartsengi területet szintén evakuálták. A repülőjáratok egyelőre nem érintettek.
 

Az izlandi polgári védelem légi felvételén izzó láva tör fel a kőzetrepedésekből a Reykjanes-félszigeten - Fotó: MTI/AP/Izlandi polgári védelem

 

A Reykjanes-félsziget vulkánkitörései úgynevezett hasadékkitörések, amelyek nem okoznak nagy robbanásokat vagy jelentős hamu szóródását a sztratoszférában.

Új-Zélandon szintén kitört egy vulkán. A térségben több légijáratot töröltek. Júliusban pedig az Etna tört ki újra.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!