9 éves kislányok is házasodhatnak Irakban egy új törvényjavaslat szerint

Vágólapra másolva!
Egy iraki törvénytervezet elméletileg legálissá teheti a kilencéves kislányok házasodását. A törvényt Ra`ad al-Maliki képviselő javasolta, és a kormányon belüli konzervatív síita frakciók támogatják.
Vágólapra másolva!

Az ellenzők attól tartanak, hogy a javasolt törvényjavaslat lehetővé tenné a házasodást kilenc éves kortól, csorbíthatja a nők jogait, és nagyobb hatalmat adna a papoknak. Hatalmas botrányt váltott ki, hogy augusztus 4-én hivatalosan is javasolták az iraki parlamentben az 1959-es személyi jogállásról szóló törvény módosítását. A törvénytervezet elméletileg legálissá teheti a kilencéves kislányok házasodását. A törvényt Ra`ad al-Maliki iraki képviselő javasolta, és a kormányon belüli konzervatív síita frakciók támogatják. Számos civil társadalom és női csoport mozgósított azonban a törvény ellen, és tüntettek a főváros Bagdad és országszerte számos más település utcáin - írta a tuzfalcsoport.blogstar.hu

A törvény kiegészítené azt a lehetőséget, hogy a családjogi kérdéseket – például a házasságot – vallási hatóságok bírálják el. A házasságot és a válást bejelentő polgári bíróságok elavulttá és feleslegessé válhatnak, és többé nem védik a nők tartásdíjhoz, gyermekelhelyezéshez fűződő jogait - mondta Yanar Mohammed, az iraki Női Szabadság Szervezetének elnöke. A törvényjavaslatot előterjesztő al-Maliki tagadta, hogy a változtatás legalizálná a gyermekházasságokat.


Nem csak ezen törvények miatt áll a bál, több helyen is előfordult, hogy szegény családok azért, hogy tudjanak élelmet venni, eladják gyermeküket. Két évvel ezelőtt a CNN beszámolójából az derült ki, hogy Afganisztánt elborító humanitárius válság miatt, kétségbeesett családok azt mondják, hogy kénytelenek eladni kislányaikat a túlélés érdekében. A konkrét esetben egy 9 éves lányt „értékesítettek” egy 55 éves férfinak.

A teljes írást itt olvashatják. 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!