A TISZA és Gyurcsányék is megszavazták a háborúpárti javaslatokat az EP-ben

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in Donetsk Oblast
Fotó: AFP/ JOSE COLON
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén ismét háborúpárti határozatot fogadott el, amely még több fegyver szállítására szólít fel. Gál Kinga, a Fidesz-KDNP delegáció elnöke kiemelte: az EP határozata elfogadhatatlan, hiszen az abban foglalt javaslatok a háború valós és súlyos eszkalációjának irányába mutatnak, a szöveg ráadásul ismét alaptalan támadást intéz Magyarország és a magyar békepárti álláspont ellen. Hozzátette: “A háborús uszítás helyett itt az ideje, hogy tűzszünet legyen, hogy diplomáciai kapcsolatfelvétel történjen, hogy béketárgyalások kezdődhessenek”. A háborúpárti Manfred Weber vezette Európai Néppárt teljes mellszélességgel támogatta a háborús uszítást. A TISZA-párt és a Demokratikus Koalíció EP-képviselői is háborúpárti javaslatokat támogattak.
Vágólapra másolva!

Gál Kinga kiemelte: nem kérdés, hogy elítéljük az orosz agressziót, kiállunk Ukrajna területi integritása mellett, és nagyarányú humanitárius segítséget nyújtunk. De továbbra sem vagyunk közelebb a háború végéhez, a pusztítás mértéke továbbra is elképesztő, több mint félmillió ember veszett oda, az ukrán gazdaság romokban hever.

”A mérhetetlen mennyiségű pénz és fegyver Ukrajnába küldése nem hozta el a háború végét, sőt, az EP határozatban foglalt javaslat, hogy további nyugati fegyvereket vethessenek be orosz területeken is, súlyos eszkalációhoz, Európa háborúba sodródásához vezet” - mondta el az EP-képviselő. Hozzátette: a szöveg nevesítve támadja a magyar kormányt békepárti álláspontja miatt, alaptalan vádaskodásokat tartalmaz, ezért számunkra elfogadhatatlan.

A háborúpárti Manfred Weber által vezetett Európai Néppárt teljes mellszélességgel támogatta a háborús uszítást. A TISZA-párt és a Demokratikus Koalíció EP-képviselői is támogatták azokat a módosítási javaslatokat, amelyek alaptalanul támadják Magyarországot, ráadásul arra akarják kényszeríteni a magyar Kormányt, hogy változtassa meg békepárti álláspontját és finanszírozza az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!