Csehországban már apadnak a folyók

Vágólapra másolva!
Csehországban szerda reggelre elálltak az esőzések, és néhány szakasz kivételével folyamatosan csökken a folyók vízszintje is. A meteorológusok és a mentőszolgálatok szerint nagyobb árvízi problémákra már nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Szerda délelőtt még mintegy 20 helyen - főként Dél-Csehországban - volt harmadfokú árvízkészültség. A déli régiókban a Dyje és a Morva folyók alsó szakaszain a folyószintek mérsékelt emelkedése várható. Kisebb vízszintnövekedés várható az Elba folyón is Ústí nad Labem téréségben.

Továbbra is forgalmi fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, mert számos helyi vonalon elszakadtak a vezetékek, megrongálódtak a sínek, vagy elázott a sínek alatti talaj

 - írja a The Epoch Times.

Korábban a cseh vasúttársaság azt javasolta az utasoknak, hogy ne utazzanak vonattal Csehországba, vagy azon túlra az országon át az árvízhelyzet miatt. A Budapest és Csehország között közlekedő Intercityket szintén érintették a korlátozások.

Áramkimaradások és árvízkárok

A Deník.cz szerint országszerte 42 ezer háztartás volt még a reggeli órákban áram nélkül. Egy nappal korábban ez a szám még 61 ezer volt, vasárnap pedig 135 ezren maradtak áram nélkül. 

Az elektromos hálózat mellett az infrastruktúra is komoly károkat szenvedett. Ez a probléma főként a morva-sziléziai régiót érintette, ahol víz alá került és leállt a trebovicei hőerőmű. Ennek következtében a több mint háromszázezer lakosú Ostrava nagy részén és Krnov kisvárosban nincs fűtés, sem meleg víz. Több iskolában szünetel a tanítás, és gondok vannak az ivóvízellátással is. Az árvíz sújtotta településeken közben megkezdődött a kárelhárítás és a károk felmérése.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter mintegy 100 milliárd koronára, azaz 1500 milliárd forintra becsülte az árvízkárokat. 

Az állam a szabályok szerint a károk mintegy 25 százalékának a megtérítését vállalja magára

 – mondta az államkassza őrzője.

A cseh civil szervezetek pedig szerda reggelig több mint 100 millió koronát (1,5 milliárd forint) gyűjtöttek össze a rászorulók megsegítésére.

Vlastimil Válek egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az árvíz által sújtott területek lakossága számára sárgaság elleni önkéntes oltást szervez az állam. „Megpróbáljuk ezzel megelőzni az esetleges járvány kitörését” – jelentette ki prágai sajtótájékoztatóján a miniszter.

A cseh biztosítók szövetsége közölte, hogy a kárt szenvedett ingatlanok és vagyonok értéke az első becslés szerint mintegy 17 milliárd korona. A Cseh Ipari és Kereskedelmi Szövetség felszólította a kormányt, hogy az árvíz következtében a rászoruló cégeknek nyújtson az állam kamatmentes kölcsönöket, vagy csökkentse adóterheiket.

Ez történt korábban

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, a Boris névre keresztelt ciklon özönvíz szerű esőt és havat hozott Ausztriába és Csehországba is. A nagy mennyiségű csapadék miatt a térségbeli folyók megáradtak, amely jelentős vízhozamot produkált a magyarországi folyók tekintetében is.

A súlyos áradások Csehországban három ember halálát okozta több embert pedig eltűntként keresnek. Ráadásul a katasztrófahelyzetben megjelentek a fosztogatók is. A Morva-sziléziai kerület polgármestere megerősítette, hogy eddig egy rablási kísérletről tudnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!