Árvíz sújtotta a Francia Riviérát - videó

Vágólapra másolva!
Egy hirtelen érkezett özönvízszerű esőzést követően árvíz sújtotta hétfőn az utcákat a dél-franciaországi Cannes-ban és Antibes-ban.
Vágólapra másolva!

A Francia Riviérán a francia meteorológiai szolgálat hétfőn riasztást rendelt el zivatarok és felhőszakadás miatt. A France Météo előrejelzése szerint a nap nagy részében további zivatarok várhatók, mielőtt Olaszország felé vennék az irányt. A Nice Matin regionális napilap szerint 

a vihar különösen heves volt Cannes-ban: egy óra alatt mintegy 26 milliméter eső esett, ebből 12 perc alatt 18 milliméter, ami tíznapi esőzésnek felel meg.

A tengerparti kisváros több utcáját elöntötte a víz, magával sodorva parkoló gépkocsikat, motorokat, kukákat. A közösségi oldalakon is közzétett videókon látható, amint a víz járműveket sodor el a városközpontban. 

Ma reggel világvége-hangulat uralkodik a Croisette-en Cannes-ban

- írta egy felhasználó, aki egy elárasztott utcát filmezett le.

A cannes-i önkormányzat délelőtt az X közösségi oldalon jelezte, hogy a város magyarázatot vár, majd egy újabb posztban azt írta, hogy károkat jelentettek pincékben és üzlethelyiségekben, de nincsenek áldozatok vagy sérültek, a helyzet normalizálódik.

A cannes-i városvezetés nem kapott semmilyen figyelmeztetést a vihar intenzitásáról sem a Météo-France-tól, sem az illetékes Alpes-Maritimes megye prefektúrájától, amely csak a vihar elmúltával adott ki riasztást. A város magyarázatot fog kérni a prefektúrától és a Météo-France-tól, de megerősítette, hogy a jelenséget kezelte, biztonsági intézkedésként lezárták a város alacsonyan fekvő részeit, és az érzékeny szektorokban aktiválták a szivattyúkat.

Az X-en David Lisnard polgármester azt írta: 

Nem kaptunk riasztást, sem időjárási előrejelzést, a helyzetet a helyszínen kezelték az önkormányzati csapatok, hozzátéve, hogy egy válságstáb jött létre kora reggel.

Ma reggel arról is írtunk, hogy soha nem látott özönvíz csapott le Japánra, hatan meghaltak. Az áradások mellett a földcsuszamlások is gondot okoznak. 

A hónap közepén Romániára zúdult hirtelen rengeteg csapadék, ami áradásokat okozott. Öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett. Táborokat hoztak létre azoknak, akiknek el kellett hagyniuk az otthonaikat.

Súlyos áradások sújtották Mallorcát is szeptemberben: meghalt két brit túrázó is. Több ezer ember halt meg az észak-koreai áradásokban is szeptember elején, ezért 30 tisztviselőt végeztetett ki Kim Dzsongun.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!