Az osztrákok történelmet írtak

Herbert Kickl, HerbertKickl, Herbert Kickl FPÖ vezetője, FPÖ
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Mint korábban írtuk, a vasárnapi voksoláson elsöprő győzelmet aratott az Orbán Viktor európai parlamenti frakciójába, a Patriótákhoz tartozó Osztrák Szabadságpárt. A párt a szavazatok 29,2 százalékával a 183 fős osztrák parlamenti alsóház 58 mandátumát szerezte meg.
Vágólapra másolva!

Az előzetes végeredmények szerint a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 29,2 százalékot kapott (+13,0), míg Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 26,5 százalékával (-11,0) csak a második helyre szorult. A harmadik legerősebb erő a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 21,0 százalékkal (-0,1). A liberális Neos a szavazatok nyolc százalékát kapta (+0,9). A zöldek, akik eddig a konzervatívokkal kormányoztak, ezúttal csak 7,4 százalékot kaptak (-5,6).

Az ausztriai jobboldali Szabadságpárt megelőzte a kormányzó konzervatívokat a vasárnapi országos választáson
Az ausztriai jobboldali Szabadságpárt megelőzte a kormányzó konzervatívokat a vasárnapi országos választáson (Fotó: AFP/Alex Halada)

A végleges eredmények után a kormányalakítás lesz a nagy kérdés, írtuk korábban.

Egyelőre nem világos, hogy a választási eredmények milyen szövetségeket eredményezhetnek. Az Szabadságpárt vezetője Herbert Kickl többször is kijelentette, hogy célja a szövetségi kancellári cím megszerzése. Az Osztrák Néppárt főtitkára, Christian Stocker a választás éjszakáján azonban azt hangsúlyozta, hogy nem kívánnak koalíciót kötni a Szabadságpárttal.


Szabadságpárt: Felelősen állunk a választási győzelemhez


Herbert Kickl egy első nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a választók határozottan „letették a voksukat”. A választási eredmény egyértelmű állásfoglalás volt, hogy így nem mehetnek tovább a dolgok az országban, írta a Junge Freiheit.

„Készek vagyunk a kormányt is vezetni”. A többi pártnak és a szövetségi elnöknek most újra kell gondolnia a szövetséget, írja a lap. Michael Schnedlitz, az FPÖ főtitkára úgy fogalmazott: „Az osztrákok ma történelmet írtak”.


Christian Hafenecker (FPÖ) lemondásra szólította fel Karl Nehammer (ÖVP) jelenlegi szövetségi kancellárt. Szerinte egy ilyen „történelmi vereségnek” „csak egyetlen következménye lehet”. Hafenecker azt is hangsúlyozta, hogy koalíciós tárgyalásokat kívánnak kezdeni más pártokkal. Eddig az volt a szokás, hogy a legerősebb párt kezdte meg a kormányalakítási tárgyalásokat. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára, Christian Stocker egyértelmű csalódottságának adott hangot pártja második helye miatt. A „felzárkózás nem volt sikeres”. 

Karl Nehammer osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője
Karl Nehammer osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője (Fotó: AFP/Alex Halada)

Szociáldemokraták: „Fájdalmas eredmény”


Klaus Seltenheim, a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szövetségi igazgatója „fájdalmas eredményről” beszélt. A szociáldemokrata csúcsjelölt és pártelnök Andreas Babler mindazonáltal „sok mindent jól csinált”. Pártja célja továbbra is az, hogy „megkímélje az osztrákokat egy lehetséges fekete-kék koalíciótól”. Johannes Rauch (Zöldek) osztrák szociális miniszter úgy véli, hogy pártja a gyenge teljesítménye ellenére képes kormányt alakítani. „Rendelkezésre állunk egy stabil kormány megalakítására” – mondta Rauch.


A kis baloldali pártok nem jutottak be

A kis baloldali pártok, az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) és az eleinte viccpártként induló Sörpárt is lemaradt a bejutásról. A kommunisták csúcsjelöltje, Tobias Schweiger ennek ellenére pozitív eredményről beszélt. „A következő választásokon számolni kell velünk” – mondta Schweiger. Többek között azt is mérlegelni akarják, hogy a saját nevük nem lehetett-e akadályozó tényező. Dominik Wlazny, a Sörpárt vezetője csalódott volt: „Mindent beleadtunk, és nem jött össze”. Meg kell fontolniuk, hogyan tovább a Sörpárttal, és egyelőre Bécsben, kerületi szinten folytatják a munkát.

Andreas Mölzer, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője válaszol újságíróknak
Andreas Mölzer, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője válaszol újságíróknak (Fotó: AFP/Alexander Klein)

Andreas Mölzer a Szabadságpárt vezető ideológusa az Országos Tanács és az Európai Parlament régi tagja a választási eredményt Herbert Kickl egyértelmű győzelmének tekinti, mondta el a Junge Freiheitnak.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a Néppárt betartja-e ígéretét, hogy nem alakít olyan kormányt, amelyben Kickl is részt vesz. Emellett korábban Alexander Van der Bellen (Zöldek) köztársasági elnök is kinyilvánította korábban, hogy nem fog olyan szövetségi kormányt bejelenteni, amelyben Kickl szerepet kap.

Mölzer szerint azonban a választási eredmények után a dolgok másképpen alakulhatnak.

„Kickl most egy olyan helyzetben van, amelyben mindenki nyerhet. Vagy bekerül a kormányba, vagy egy erős ellenzék vezetője lesz, amelynek csak azt kell néznie, ahogy a vesztesek koalíciója még több szavazót hoz a Szabadságpártnak”. 

Mölzer a Néppárt drámai vereségét és a Szabadságpárt nagyarányú győzelmét a következőkkel magyarázta.

A migráció, az Ukrajna-politikával kapcsolatos nyugtalanság, az energiaválság és az a tény, hogy Ausztria a gazdasági növekedés tekintetében az európai élmezőny végén áll.

Borítókép: Herbert Kickl, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője a párt választási rendezvényén integet a támogatóknak (Fotó: AFP/ Roland Schlager)
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!