Ettől a brit bejelentéstől félt mindenki, új és pusztító fejezet nyílik a háborúban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság engedélyezte Ukrajnának, hogy Storm Shadow rakétákkal csapást mérjen Oroszországra. Az USA az elkövetkező hetekben hasonló döntést hozhat az ATACMS rakéták használatáról.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság engedélyt adott Ukrajnának, hogy a francia-brit gyártmányú Storm Shadow nagy hatótávolságú cirkálórakétákat használhassa orosz területen lévő célpontok támadására - jelentette szeptember 11-én a The Guardian brit kormányzati forrásokra hivatkozva. Aznap David Lammy brit külügyminiszter és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Kijevbe látogatott. 

Látogatásuk során Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaltak a nyugati nagy hatótávolságú fegyverek orosz területek elleni használatáról. 

Antony Blinken, Andrii Sybiha és David Lammy Kijevben, September 11-én Fotó: Mark Schiefelbein / POOL / AFP

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatása során utalt arra, hogy Washington engedélyezheti Ukrajnának, hogy amerikai ATACMS ballisztikus rakétákkal csapást mérjenek Oroszországra. Blinken elmondta, hogy az USA "az első naptól kezdve" felkészült arra, hogy az ukrajnai harctéri helyzet változásának megfelelően kiigazítsa politikáját.

Az amerikai és a brit vezetők szeptember 13-án találkoznak Washingtonban. 

A Bloomberg szerint Blinken és Lammy kijevi látogatásuk során azt szerette volna elérni, hogy Ukrajna vázoljon fel egy hosszú távú tervet 2025-re. Az ügynökség forrásai szerint az USA azt akarta, hogy Ukrajna részletezze, mely helyszíneket és miért vennék célba a rakétákkal, mielőtt Washington beleegyezne az ATACMS rakétákkal mélyen orosz területre irányuló csapások korlátozásának feloldásába - írja a meduza.io.

A Kreml úgy véli, hogy a nyugati országok és Ukrajna "álcázott megbeszélést" folytatnak, miközben a döntés az orosz területre irányuló csapások engedélyezéséről már megszületett. 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szeptember 12-én az Izvesztyija című lapnak nyilatkozott. Peszkov szerint az, hogy nyugati fegyverekkel Oroszországot támadják, Moszkva részéről "megfelelő válaszreakciót" fog kiváltani.

Arról is beszámoltunk, hogy megkezdődött az elmúlt harminc év legnagyobb orosz hadgyakorlata - videó. Mire készül Putyin? Az Origo cikke is fejtegette, hogy: Ukrajnának már engedélyezhették-e a mélységi rakétacsapásokat?

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!