FBI: Donald Trump újabb merénylője aktív volt Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Merényletkísérlet miatt zajlik a nyomozás a Donald Trump elleni vasárnapi támadáskísérlettel összefüggésben; a gyanúsított ellen megtörtént az első vádemelés, amit még több követhet - közölték a hatóságok hétfőn Floridában.
Vágólapra másolva!

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a vizsgálatban együttműködő hatóságok közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a nyomozást az FBI vezeti, több házkutatási parancsot kiadtak már a gyanúsított Ryan Wesley Routh korábbi tartózkodási helyeire vonatkozóan. Az FBI illetékese elmondta, hogy eddig 7 szemtanút hallgattak meg, valamint a nyomozás során kihallgatták a férfi családtagjait és barátait a szövetségi nyomozó hatóság hawaii-i ügynökeinek bevonásával. 

A bejelentés szerint nyilvánvaló merényletkísérletről van szó, a gyanúsított Ryan Wesley Routh ellen hétfőn a fegyverbirtoklásra vonatkozó szövetségi törvények megsértése miatt emeltek először vádat, de várhatóan a vádirat bővülni fog. 

A férfi hétfőn jelent meg első alkalommal a bíróság előtt. A bírósági iratokból kiderül, hogy Routh mobiltelefonjának cellainformációi alapján a férfi 12 órán keresztül tartózkodott Donald Trump golfpályája, a Trump International Golf Club West Palm Beach közelében. Vasárnap hajnali 2 órakor érkezett oda, és kevéssel 14 óra előtt hagyta el, amikor elmenekült. Jeffrey Veltri, az FBI különleges ügynöke a férfi múltjával kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben többször került összetűzésbe a hatóságokkal, 2002-ben Észak-Karolinában életek tömeges kioltására alkalmas fegyver birtoklásának vádjával ítélték el. 

2019-ben Hawaii-on egy bűncselekménnyel kapcsolatban kapott lakossági bejelentést a nyomozó hatóság a férfiról, akit kihallgattak. Az FBI ügynöke azt is megerősítette, hogy Ryan Wesley Routh aktív volt Ukrajnában a háború kitörése óta. Az amerikai média beszámolói szerint a férfi többször nyilatkozott a sajtónak; 2023-ban például a New York Times azt írta róla, hogy hosszabb időt töltött önkéntesként Ukrajnában, hogy segítse a haderőt, valamint próbált önkénteseket toborozni az Egyesült Államokban, részben a tálibok elől elmenekült afgánok körében. 

Ryan Wesley Routh, Routh
Ryan Wesley Routh, aki vasárnap merényletet tervezett elkövetni Donald Trump ellen 
Fotó: Facebook

A hétfőn Floridában tartott sajtótájékoztatón Ronald Rowe, a szövetségi titkosszolgálat megbízott igazgatója elismerését hangoztatta a szervezet ügynökeinek teljesítményéért, amivel megakadályozták a merényletet, valamint a társhatóságok munkájáért. Hozzátette, hogy a szervezet anyagi erőforrásainak növelése érdekében állandó kapcsolatban van a Kongresszus tagjaival. 

A titkosszolgálat vezetője azt is kijelentette, hogy 

jelenleg Donald Trump őrizetének szintje már csaknem megegyezik azzal, mint amikor hivatalban lévő elnök volt, és jelentős az egyenruhás jelenlét is az elnökjelölt Mar-a-Lagóban lévő rezidenciája körül. 

A sajtóértekezleten összefoglalták a vasárnap délután történteket, és kiderült, hogy a titkosszolgálat golfpályát biztosító egyik ügynöke vette észre a pályát övező bozótból a drótkerítésen átnyúló puskacsövet. Amikor felfedezték, Donald Trump még nem volt látótávolságban, de a golfpálya közeli részén tartózkodott.

A titkosszolgálat ügynöke amint észlelte a kockázatot, rögtön fegyvert vett elő és több lövést adott le. A gyanúsított nem nyitott tüzet, hanem minden felszerelését hátrahagyva a közelben parkoló autójához szaladt és elmenekült, amiről egy szemtanú fotót készített. A fotón szereplő rendszám alapján fogták el nem sokkal később Ryan Wesley Routhot. A fegyvert egy távcsöves SKS-modellként írták le a hatóságok, ami mellett két hátizsákot és egy sportkamerát is találtak a nyomozók.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!