Hazaárulással vádolja egy ukrán képviselő az ukrán főparancsnokot

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az ukrán parlament egyik képviselője, Marjana Bezuhla súlyos vádakat fogalmazott meg Olekszandr Szirszki, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka ellen. A képviselő Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében azzal vádolja Szirszkijt, hogy tevékenységével valójában Oroszország érdekeit szolgálja.
Vágólapra másolva!

Bezuhla állítása szerint Szirszki több tapasztalt dandárt von ki kritikus fontosságú donyecki frontszakaszokról. A képviselő szerint a helyi terepviszonyokat jól ismerő egységeket más, ismeretlen és veszélyes helyszínekre vezénylik át. „Mi más ez, ha nem az ellenség segítése?” - teszi fel a kérdést a politikus.

Korábban Bezuhla azt is állította, hogy Szirszki a Harkiv megyei nyaralójában „bujkál”, míg Anatolij Barhilevics, az ukrán hadsereg vezérkari főnöke már régóta nem mutatkozott nyilvánosan, amit a képviselő korrupciós pletykákkal hoz összefüggésbe.

A parlamenti képviselő szerint ezek az információk gyorsan terjednek a katonák körében, és tovább rombolják az ukrán fegyveres erők vezérkarának amúgy is alacsony tekintélyét a harcoló egységek szemében. Bezuhla azt is hozzátette, hogy jelenleg minden dokumentumot Barhilevics helyettese ír alá a vezérkari főnök távollétében.

Ez a helyzet komoly feszültségeket jelez az ukrán politikai és katonai vezetés között, ami potenciálisan befolyásolhatja az ország védelmi képességeit a folyamatban lévő konfliktus során.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!