Irtózatos pusztítást végzett Vietnámban a világ második legerősebb tájfunja

tájfun, Vietnam, Jagi
Összedőlt épületek és romok miután a Yagi szupertájfun lecsapott Ha Longra, Quang Ninh tartományban, 2024. szeptember 8-án
Fotó: NHAC NGUYEN / AFP
Vágólapra másolva!
Legalább 14 ember meghalt, 176-an megsérültek Vietnám északi részén a Jagi tájfun okozta áradások és földcsuszamlások miatt - közölte vasárnap az állami média.
Vágólapra másolva!

A hatósági jelentések szerint

 több mint hárommillió ember maradt áram nélkül a régióban,

a vihar okozta áradások az ország élelmiszerellátásában létfontosságú mezőgazdasági területeken is jelentős kárt okoztak. A fővárosban, Hanoiban az önkormányzati dolgozók a hadsereggel és a rendőrség egységeivel az erős szélben kidőlt fák, villanyoszlopok és reklámtáblák, kitört ablaküvegek és leszakított háztetők eltakarításán dolgoztak.

A vietnámi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a vihar egyre csökkenő ereje mellett

az északi és középső tartományokban heves esőzésekre és földcsuszamlásokra, az alacsonyan fekvő területeken pedig lehetséges árvizekre figyelmeztetett.

A tájfun óránkénti szélereje 149 kilométerre mérséklődött, amikor Vietnamban szombat délután elérte a szárazföldet, míg egy nappal korábban még 234 kilométer/órás szelet mértek a dél-kínai Hajnan szigetén, ahol legalább ketten haltak meg és szintén sokan megsérültek. 

A Jagi, amely idén eddig a világ második és Ázsia legerősebb trópusi ciklonja, először szupertájfunként csapott le a Fülöp-szigetekre, ahol a hét elején tizennégy halálos áldozatot követelt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!