Ritka jegesmedvét lőtt ki a rendőrség Izlandon, miután azt hitték, hogy veszélyt jelent

Vágólapra másolva!
Egy ritka jegesmedvét, amelyet egy távoli izlandi faluban észleltek, lelőtt a rendőrség, miután fenyegetésnek tekintették - közölték a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A medvét az ország északnyugati csücskében ölték meg, miután a rendőrség konzultált a környezetvédelmi hivatallal, amely elutasította az állat áttelepítését. A rendőrfőnök elmondta:

Ez nem olyasmi, amit szívesen teszünk, de ebben az esetben a medve nagyon közel volt egy nyaralóhoz. A tulajdonos, aki egyedül volt, megijedt és bezárkózott az emeletre, miközben a medve a szemétben turkált 

- mondta Jensson. 

A nő kapcsolatba lépett a fővárosban élő lányával, és segítséget kért. 

Anna Sveinsdóttir, az Izlandi Természettudományi Intézet tudományos gyűjteményeinek igazgatója szerint a jegesmedvék nem őshonosak Izlandon, de időnként ide tévednek, miután Grönlandról jégtáblákon utaznak. 

Az elmúlt hetekben számos jégtömböt észleltek az északi partoknál. Bár a jegesmedvék emberre irányuló támadásai rendkívül ritkák, a Wildlife Society Bulletin 2017-es tanulmánya szerint a globális felmelegedés miatt egyre több éhes medve keres táplálékot más területeken.

A csütörtökön lelőtt medve volt az első, amelyet 2016 óta láttak az országban. Az észlelések viszonylag ritkák, a kilencedik század óta mindössze 600-at jegyeztek fel Izlandon. 

Bár a medvék védett fajnak számítanak Izlandon, és tilos megölni őket, ha veszélyt jelentenek az emberekre vagy az állatállományra, akkor a hatóságok kivételt tehetnek.

A környezetvédelmi minisztérium által 2008-ban felállított munkacsoport arra a következtetésre jutott, hogy a kóborló medvék leölése a legmegfelelőbb válasz. A csoport szerint a nem őshonos fajok veszélyt jelentenek az emberekre és az állatokra - írja a Guardian.

A tudósok pénteken mintákat vettek a medvétől. Ellenőrzik, hogy vannak-e parazitái és fertőzései, és felmérik a fizikai állapotát. 

A parti őrség helikoptere átvizsgálta a területet, ahol a medvét találták, hogy más medvék után kutasson, de nem talált egyet sem.

A jegesmedvék rendszerint jégtáblákról vadásznak fókára, az utóbbi években azonban egyre később képződött jég és az olvadás is hamarabb kezdődött, ezért a túlélésért küzdő állatok a szárazföldre mentek élelmet keresni, óhatatlanul is megközelítve az embereket.

Arról is írtunk korábban, hogy egy jegesmedve ölt meg egy kempingezőt a Norvégiához tartozó jeges-tengeri Svalbard-szigeteken (Spitzbergákon), ahol ez volt a hatodik halálos kimenetelű jegesmedve-támadás az elmúlt fél évszázadban.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy minden idők egyik legszívszorítóbb videóját készítette el a National Geographic fotósa, Paul Nicklen: Kanada legnagyobb szigetén, a Baffin-szigeten egy jegesmedve a kamera előtt pusztult éhen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!