Kék vagy zöld? Most kiderül, ön hogyan látja a színeket

kék,teszt
Tesztelje ön is a színlátását!
Fotó: X
Vágólapra másolva!
Egy elképesztő színérzékelési teszt megmutatja, hogy az emberek hogyan látják a kéket és a zöldet. Dr. Patrick Mineault neurológus létrehozott egy weboldalt, amely megmutatja a látogatóknak, hogy hogyan érzékelik a kék és zöld színeket.
Vágólapra másolva!

A Dr. Patrick Mineault által készített színérzékelési teszt megmutatja, hogy az emberek hogyan látják a kéket és a zöldet. A tudós létrehozott egy weboldalt, ahol az emberek elmondhatják, hogy éppen zöldet vagy kéket látnak a képernyőn - írja a Mirror.

Az ismy.blue webhelyet Dr. Mineault a mesterséges intelligencia segítségével hozta létre. Azt mondta a Guardiannak: 

Úgy tűnik, az én kék-zöld határom „kékebb”, mint a többi ember 78%-a, vagyis a zöld színem a legtöbb ember számára kék.

 "Hogy lehet ez?” - tette fel a kérdést a tudós a Guardiannak. Tavaly arról számoltak be, hogy internetezők azt mondták, fiatalabb korukban a világ színesebbnek tűnt – és ennek tudományos oka lehet.

Dr. Karan Raj, aki az orvosi mítoszok lerombolásáról ismert, azt mondta, ebben nem csak a szemünk játszik szerepet, hanem a körülöttünk lévő világ is. 

Az életkor előrehaladtával szemünk olyan változásokon megy keresztül, amelyek hatással lehetnek arra, hogy a színeket ugyanolyan élénken lássuk, mint fiatalabb korunkban. 

Szemlencsénk egyre sárgább lesz, ahogy öregszünk. A változás akkor következik be, amikor az elnyeli az UV-fényt, hogy megvédje a retinánkat, így idővel elszíneződik.

A madarak hozzánk képest egy sokban különböző világot látnak, több színnel és számtalan, apró részlettel. A kutatók néhány éve egy speciális kamera segítségével szimulálták ezt a különleges nézőpontot. A lenyűgöző felvételek arra is választ adnak, a madarak hogyan tudnak ilyen pontosan navigálni a sűrű lombozat rejtélyes ösvényein. A kutatók körében sokáig általánosan elfogadott volt, hogy a mélytengeri halak nem látják a színeket. Ez teljesen logikusnak tűnt, hiszen a mély sötétségben legfeljebb csak a világító élőlények „lámpásai" pislognak néha-néha. Ezért is keltett nagy meglepetést egy kutatás, amely kimutatta, hogy a mélytengeri halak szemében is vannak színérzékelő sejtek.

Minden alkalommal, amikor havazik, és a világ fehérbe borul, felmerül a kérdés: vajon miért fehér a hó? A régi népmesék úgy magyarázták, hogy Holle anyó rázta ki a tollas paplanját, egyes spirituális magyarázatok szerint viszont az angyalok szeretete hullik ilyenkor ránk. A téli ünnepek körül mindenki egységesen szurkol a fehér karácsonynak, és már ez is azt mutatja, hogy milyen mély kulturális összefüggés lehet a havazás és annak a feltűnően tiszta, csillogó fehér színe között. Erről itt írtunk. Egy ritka genetikai mutáció miatt százszor annyi színt lát egy ausztrál születésű, amerikai festőművész, mint ahányat az átlagember. E képességét különleges, impresszionista stílusú, színpompás képeiben kamatoztatja. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!