Lezuhant egy katonai repülőgép Bulgáriában - videó

Vágólapra másolva!
Lezuhant egy katonai repülőgép Bulgáriában pénteken az ország NATO-csatlakozásának évfordulója alkalmából rendezett légibemutató próbáján. Mindkét pilóta meghalt a balesetben.
Vágólapra másolva!

Földbe csapódott, majd kigyulladt egy bolgár repülőgép pénteken, szeptember 13-án, a szerencsétlenségben meghalt két tapasztalt pilóta. A baleset a Graf Ignatievo légibázison történt, a faluban nem sokkal később kezdődött volna egy katonai légibemutató - írja a Daily Mail.

Petko Dimitrov őrnagy és Ventsislav Dunkin főhadnagy szörnyethaltak a balesetben; a gép olyan alacsonyan repült, hogy nem volt idejük katapultálni.

A katasztrófáról készült felvételeken látható, amint egy L-39ZA Albatros típusú géppel mutatványt hajtanak végre a főpróbán. A pilóta a magasba viszi a gépet, úgy tűnik, hogy egy 360 fokos hurkot próbál végrehajtani, ekkor azonban a gép zuhanni kezd. A pilóta kétségbeesetten próbálja a magasban tartani a repülőt, az azonban a földbe csapódik, majd kigyullad. 

A bolgár légierő parancsnoka, Dimitar Petrov vezérőrnagy hangsúlyozta, hogy 

egy rutingyakorlatról volt szó. A pilóták kivételes tapasztalattal rendelkező, példamutató katonák voltak, több hónapon át gondosan készültek a légiparádéra, a gépet pedig nemrégiben korszerűsítették.

"Dimitrov őrnagy Bulgária egyik legjobb és legtapasztaltabb pilótája volt. Dunkin hadnagy nagyon ígéretesnek tűnt a jövőre nézve. Tekintettel arra a hatalmas áldozatra, amit a katonák a szolgálatuk teljesítése során hoztak, szeptember 15-ét a fegyveres erők gyásznapjává nyilvánítom" - mondta Dimitar Petrov.

A bolgár védelmi miniszter, Atanas Zapryanov a baleset miatt lemondta a légiparádét.

Vizsgálat folyik a szerencsétlenség körülményeinek és okainak feltárására. Dimitar Glavcsev miniszterelnök is részvétét fejezte ki a pilóták családjai és kollégái felé.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, lezuhant egy katonai repülőgép Új-Mexikó nemzetközi repülőterén, az Albuquerque International Sunport közelében májusban. Arról is írtunk, hogy meghalt egy ötéves kislány, amikor egy katonai repülőgép gyakorlatozás közben Torinó közelében lezuhant.

Összeütközött az Indiai Légierő két katonai repülőgépe egy rutin kiképzési művelet során. Egy pilóta meghalt, míg két másik katapultálni kényszerült. Lezuhant a Fülöp-szigeteki légierő egyik kiképző repülőgépe is az ország északnyugati részén, a fedélzeten lévő két ember meghalt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!