Percről percre

Történelmi árvíz fenyegeti az országot, így zajlik a védekezés

árvíz, Gönyű
Homokzsákokat töltenek önkéntesek Gönyűn, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 15-én
Fotó: Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte megkezdődtek a védelmi munkálatok.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül9 bejegyzés

Cikkünk folyamatosan frissül!

 

07:48
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Adománygyűjtések indultak

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvízi védekezés támogatására. 

A Magyar Vöröskereszt egész évben működő adományvonalára, a 1359-re indított hívásokkal, illetve az ide küldött ADOMÁNY szövegű üzenetekkel lehet támogatni a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi tevékenységét. Egy hívás vagy egy SMS 500 forint támogatást jelent.

Az Ökumenikus Segélyszervezet is felhívással fordul a lakossághoz, hogy az emberek a 1353-as adományvonal tárcsázásával (500 forint hívásonként), illetve a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással fejezzék ki szolidaritásukat.

07:42
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Így és itt tud segíteni

Akik szeretnének részt venni az árvízi védekezésben, azok a polgármestereknél jelentkezhetnek; ők koordinálják azoknak az önállóan védekező településeknek a védekezését, ahol önkéntesek segítségére van szükség. E helységek listája elérhető az Országos Vízügyi Főigazgatóság közösségi oldalain.

07:34
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Műszaki irányítók segítik a védekezést

Folyamatos a felkészülés az önkormányzatoknál is, ahol ott vannak a vízügyi műszaki irányítók, valamint velük együtt a katasztrófavédelmi szakemberek is. A Dunán mintegy ezer kilométeren állami védvonalak is vannak, ahol a vízügyesek szükség szerint elsősorban a katonák segítségét is igénybe tudják venni a munkáknál.

07:22
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ausztriában most is esik

Mivel a Traun, az Enns és a Bécsi-medence vízgyűjtő területein még mindig esik az eső, még nem lehet pontosan látni, mennyi víz érkezik majd Magyarországra. Vízügyes szempontból a legkomolyabb helyzetre a Szigetközben és a Lajta mentén lehet számítani.

07:13
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

A Szigetközbe rekordközeli vízmennyiség érkezik

Rekordközeli vízmennyiség érkezik majd az árvízzel a Szigetközbe, ahol már jelen van az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) több mint ötszáz szakembere - mondta az OVF szóvivője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Siklós Gabriella közölte, a legfrissebb előrejelzés szerint egyre biztosabb, hogy a Dunán nagyon nagy mennyiségű víz érkezik az országba. Az Országos Vízjelző Szolgálat szakemberei jelenleg úgy látják, hogy a 2013-as tetőzéseknél a Budapestig tartó szakaszon és a fővárosban átlagosan körülbelül 40 centiméterrel alacsonyabb lesz a vízállás.

06:41
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Térképen az aktuális helyzet

Az Országos Vízügyi Igazgatóság térképén látszik, hogy mely területeken folynak a legnagyobb árvízvédelmi munkák. A zöld színnel jelölt vízmérce-pontokon I. fokú, a sárgáknál II. fokú, a pirosnál III. fokú védekezést rendeltek el.
Jól látszik, hogy a Duna Magyarországra belépő szakaszán van most a legtöbb munka.

Fotó: vizugy.hu

 

 

05:34
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Öt megyére adtak ki figyelmeztetést

A HungaroMet meteorológiai szolgáltatónak aktuális nincs időjárási riasztása érvényben, de első fokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a mai napra öt vármegyére: Veszprémre, Zalára, Somogyra, Tolnára és Baranyára a várható esőzések miatt. Az első fokú jelzés értelmében 24 alat több mint 20 mm csapadék hullhat.

Fotó: met.hu


Győr-Moson-Sopron vármegyében az akár 70 km/h-t is meghaladó széllökések jelenthetnek veszélyt.

05:26
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Itt a friss előrejelzés

Itt a friss előrejelzés
A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint az erősen felhős, vagy borult égből eleinte sokfelé várható újabb esőzés, majd délután kelet felől megkezdődhet a felhőzet szakadozása, és ekkortól - keleten - némi napsütés is várható. Az északias szél élénk, a Dunántúlon továbbra is erős, olykor viharos lesz. 10 és 18 fok között alakul a hőmérséklet.
Az ország nyugati részén az időjárás egyelőre nem kedvez az árvízi védekezésnek.
A hét további napjaira szóló előrejelzést ITT TALÁLJA.

05:22
szeptember 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Az árvízi védekezésről szóló vasárnapi tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!