Megszólalt a robbanó csipogók gyártásával vádolt magyar cég vezetője

Vágólapra másolva!
Újabb részletek derültek ki a libanoni robbantásban használt személyhívókkal kapcsolatban. Megszólalt a márkatulajdonos vállalatvezető és a magyarországi forgalmazó cég vezérigazgatója is.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Izrael felrobbantotta a Hezbollah-terroristák személyhívóját, több ezer sérült és sok halott van. Később arról is írtunk, hogy a libanoni robbantásban használt személyhívókat egy budapesti cég gyárthatta. Egy tajvani elektronikai cég szerdán közölte, hogy nem ők gyártották azokat a csipogókat, amelyek kedden egyszerre robbantak fel Libanon-szerte, és legalább kilenc ember halálát okozták. Az Irán által támogatott Hezbollah közölte, hogy "súlyos leszámolás" lesz a robbanások miatt, amelyekért Izraelt tették felelőssé. 

Több ezren kerültek kórházba a felrobbantott csipogók miatt Fotó: AFP

A tajvani Gold Apollo szerint egy magyarországi székhelyű cég kapott engedélyt arra, hogy bizonyos régiókban forgalmazhassa a cég termékeit. A tajvani cég alapítója és elnöke, Hsu Ching-kuang szerdán újságíróknak elmondta, hogy a csipogókat egy másik cég gyártotta, amely engedélyt kapott a márka használatára. 

Van egy ügynökünk Európában, akivel három éve dolgozunk együtt

 - mondta Hsu a cég észak-tajvani New Taipei városában lévő irodájában. Hsu azt mondta, ő is úgy érzi, hogy áldozat és fontolgatja, hogy pert indít. 

Üzletember vagyok. Hogyan keveredtem bele ebbe a támadásba?

A termékek tervezését és gyártását teljes egészében a budapesti cég végzi - áll a tajvani cég közleményében. A budapesti cég vezérigazgatója megerősítette, hogy cége együttműködött a Gold Apollóval. Amikor azonban a csipogókról és a robbanásokról kérdezték, azt mondta: 

Nem mi gyártjuk a csipogókat. Mi csak közvetítők vagyunk. Azt hiszem, félreértésről van szó.

A tajvani gazdasági minisztérium szerdán közölte, hogy a Gold Apollo 2022-től 2024 augusztusáig 260 ezer csipogót exportált, elsősorban európai és amerikai piacokra. Közleményükben azt írták, hogy nem érkezett korábban jelentés az említett termékekkel kapcsolatos robbanásokról, és nincs nyilvántartás arról, hogy a vállalat közvetlenül Libanonba exportált volna személyhívókat.

Egy másik gyártó gyártotta volna ezeket, és egyszerűen az Apollo márkajelzéssel látta el őket? Ezt a részt még vizsgálják a hatóságok

- mondta az NBC Newsnak egy minisztériumi szóvivő. Jeanine Hennis-Plasschaert, az ENSZ libanoni különleges koordinátora kedden azt mondta, hogy a robbanások "rendkívül aggasztó eszkalációt jelentenek az amúgy is elfogadhatatlanul ingatag helyzetben". Matthew Miller, a Külügyminisztérium szóvivője kedden azt mondta, hogy az USA "nem tudott előre erről az incidensről", és nem vett részt benne - írja az NBC.

Szeptember elején arról írtunk, hogy tömegtüntetés volt Izraelben, több százezren követeltek túszalkut.

A szervezők szerint országszerte 700 ezer ember vonult utcára, a tel-avivi megmozduláson pedig 550 ezer résztvevőt számláltak. 

Ahogy az Origo is beszámolt róla, egyre több a terrortámadás Európában. A Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása óriási lökést adott a nyugat-európai alvósejteknek, és újjáélesztette a mozgalmat, amely addig mélyponton volt. 

Júniusban arról is írtunk, hogy egy palesztin újságíró túszként tartott fogva a Gázai övezetben fekvő Nuszeirát menekülttáborban három izraeli férfit.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!