Több ország is azonnali tűzszünetre szólított fel Libanonban

Vágólapra másolva!
Azonnali hatályú, 21 napos tűzszünetre szólított fel Libanonban közös közleményében szerdán az Egyesült Államok és Franciaország, majd hozzájuk csatlakozott számos nyugat-európai és arab ország is.
Vágólapra másolva!

A washingtoni Fehér Ház által közzétett felhívásban kiemelték: a Libanon és Izrael közötti határ térségében azonnali tűzszünetre van szükség, hogy esélyt tudjanak adni a diplomáciai megoldásnak, és a civilek mindkét oldalon biztonságban hazatérhessenek. 

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ Közgyűlése alkalmából folytatott New York-i találkozója után azt közölte, hogy az utóbbi napokban közösen dolgoztak a tűzszüneti felhíváson, amelyben az izraeli és a libanoni kormány támogatására is felszólítottak. 

A Libanon és Izrael közötti helyzet 2023. október 8-a óta elviselhetetlen, és azt az elfogadhatatlan veszélyt hordozza, hogy a konfliktus tovább szélesedhet a térségben

 - fogalmaztak a közös közleményben, amelyhez többek között már az Európai Unió, Németország, Japán, Kanada, Ausztrália, Szaúd-Arábia és Katar is csatlakozott. 

gazawar
Képünk illusztráció 
Fotó: Eyad BABA / AFP

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán rendkívüli értekezletet tartott a libanoni helyzetről. 

Nadzsib Mikáti libanoni ügyvezető miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a tűzszüneti felhívás segíthet véget vetni a konfliktusnak. 

A kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a válság totális regionális háborúvá alakulhat át.

 Mikáti felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy "cselekedjen határozottan, és azonnal érje el, hogy Izrael vonuljon ki valamennyi elfoglalt libanoni területről, és vessen véget napi szintű katonai műveleteinek". 

Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Izrael támogatja a tűzszünetet, és inkább diplomáciai megoldást szeretne Libanonban, de ha a diplomácia kudarcot vall, akkor Izrael kész a rendelkezésére álló valamennyi eszközt bevetni. 

Az izraeli nagykövet a Biztonsági Tanács előtt felszólalva azt hangoztatta, hogy Izrael el akarja kerülni a széles körű háborút, és az izraeli hadsereg precíziós műveleteket hajt végre Dél-Libanonban a Hezbollah síita milícia célpontjai ellen. Leszögezte: nem fogják hagyni, hogy Észak-Izrael háborús zónává váljon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!