Luxusnegyedek tűnnek el a földcsuszamlások következtében Los Angelesben

Vágólapra másolva!
Földcsuszamlások idéznek elő rendkívüli helyzeteket Los Angeles előkelő negyedében.
Vágólapra másolva!

A Los Angeles belvárosától alig 40 kilométerre fekvő Rancho Palos Verdesben már egy jóideje süllyed a talaj, de a hatóságok szerint a probléma az elmúlt hónapokban súlyosbodott. 

A földcsuszamlások következtében 140 háztartás maradt áram nélkül és tűzvésztől is tartanak.

 A 42 000 lakosú városban további 105 ügyfelet értesítettek arról, hogy hétfőn megszűnik az áramszolgáltatás. A múlt héten egy leszakadt elektromos vezeték kisebb futótüzet robbantott ki Portuguese Bendben. Az előkelő negyedben már lekapcsolták a gázt és a vizet is - írja a BBC.

Több luxusotthon rongálódott már meg, van amelyiknek a tetőzete, vagy homlokzata szakadt be, vagy a falai dőltek ki, de teljesen összeomlott házakat is látni.

Az elmúlt 12 hónapban egyes területeken hetente akár 25 centimétert is süllyed a föld, szinte szabad szemmel látható, ahogy mozog. 

A heves esőzések nyomán a talaj nedvességtartalma jelentősen megnőtt, így a földcsuszamlások száma is szaporodik. Felszólították Kalifornia kormányzóját, hogy személyesen látogassa meg a területet és hirdessen szükségállapotot. 

A The Press Democrat szerint a város terve az volt, hogy a földbe fúrjon és vízkitermelő kutakat, úgynevezett hidrauziókat telepítsen a terültre, amelyek lelassítják a földmozgást, de ezt nem sikerült kivitelezni. 

A hatóságok távozásra biztatták a lakosokat, de egyelőre még nem rendelték el a kötelező evakuálást. 

Az Egyesült Államokban itt a legintenzívebbek a földcsuszamlások. A város évente 1 millió dollárt költ egy főút javítására a folyamatos eltolódások és repedések miatt.

Februárban a kaliforniai Dana Pointon volt brutális földcsuszamlás. Több millió dolláros luxusház is egy 150 méteres szakadék szélére került. Júniusban Ecuadorban volt hatalmas földcsuszamlás, egy autópályára zúdult sárlavina legalább hét ember halálát okozta, harmincan pedig eltűntek. Múlt héten írtunk arról, hogy egy 9 és egy 12 éves német kisgyerek meghalt egy dániai strandon történt földcsuszamlásban. Ugyan helikopterrel válságos állapotban szállították őket kórházba, kedd este azonban mindketten meghaltak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!