Tengeri szörnyek miatt adtak ki riasztást Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Spanyolország két népszerű strandján is riasztást adtak ki a hatóságok óriásmedúzák miatt. Az állatokat nagyon nehezen lehet észrevenni, és nagyon kellemetlen a csípésük.
Vágólapra másolva!

A ritka óriásmedúza akár 40 kilósra is megnőhet. A „szörnymedúza” többnyire a nyílt tengerben él, de a viharok, az erős hullámzás a strandok közelébe sodorhatja őket. 

Az állatok nem közvetlenül támadnak, de ha a több méter hosszú, vékony csápjai hozzáérnek a bőrhöz, akkor súlyos viszketést, kiütéseket okozhat. 

Ezen felül az állat egy váladékot is ki tud engedni a csápjaiból, ami szintén kiütéseket okozhat. 

Képünk illusztráció 
Fotó: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/David Mareuil

Spanyolországban most figyelmeztetést adtak ki a hatóságok az óriásmedúzák miatt két népszerű üdülőhelyen, Marbellán és Malagában 

– írja a Bild

Ahogy korábban megírtuk, 2022 nyarán a görög hatóságok figyelmeztetést adtak ki az ország Égei-, és Jón-tengeri partvidékének egyes szakaszait fenyegető medúzainvázió miatt. 

2021-ben egy kockamedúza, a világ egyik legmérgesebb medúzafajának csípése miatt a kórházban meghalt egy tinédzser Ausztráliában. A 17 éves fiú az észak-ausztráliai York-foknál úszott, amikor megérintették egy úgynevezett kockamedúza tapogatói. A fiút a helyszíni ellátás után kórházba szállították, de végül a csípés következtében meghalt. A Chironex fleckeri tudományos nevű medúzafaj nagyon veszélyes. Ezek az állatok átlátszóak, ernyőjük négy sarkú. Különösen a melegebb hónapokban jelentenek nagy veszélyt az Észak-Queensland vizeiben fürdőzőkre. A csípés azonnal hatalmas fájdalmat okoz, a méreganyag bénulást, szívleállást és halált okozhat. A csípés súlyosságát csakis ecet csökkentheti, ez megakadályozhatja, hogy további méreganyag jusson a szervezetbe. Becslések szerint eddig mintegy 70 ember halt meg nagy kockamedúzák miatt.

Szintén 2021-ben a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) kutatói egy eddig ismeretlen medúzafajt fedezhettek fel, amely majdnem 2300 méterrel a víz alatt lebegett. Az állatra egy mélytengeri expedíció során bukkantak, amely a tudósokat igencsak meglepte. Mint egy vékony bojtokkal szegélyezett, úszó svájcisapka, úgy lebegett a szóban forgó vérvörös testű medúza az óceán mélyén. A kutatók szerint valószínűleg a Poralia nemzetséghez tartozik, de a tudomány számára egyelőre ismeretlen. Eddig csupán egyetlen, másik Poralia fajt írtak le: a Poralia rufescens medúzának harang alakú teste és harminc csápja van, amely a világ óceánjainak mély vizében él.

 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!