Növekszik az erőszakos bűncselekmények száma Észak-Rajna-Vesztfáliában

Vágólapra másolva!
Nem telik el úgy hét, hogy ne történne valahol robbanás, vagy ne lövöldöznének házakra - mondta aggódva a Die Welt közlése szerint Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere. A lap közölte, a német tartományban június óta 22 helyszínelés történt.
Vágólapra másolva!

A CDU-s politikus emlékeztetett, hogy a kölni robbantások a brutalitás új formáját mutatják, melyek szerinte holland drogbandákhoz köthetőek.  

Az a módszer, amelyet ezek a bandák alkalmaznak, hogy érdekeiket erőszakkal védjék, új jelenség ebben az országban 

- mondta Herbert Reul.

Közölte:

 jelenleg nem telik el úgy hét, hogy ne történne valahol robbanás, vagy ne dördülnének el lövések lakó- vagy üzletházakra.

Reul szerint jelenleg 80 nyomozó dolgozik az állítólagosan összefüggő bűncselekményeken.

Herbert Reul
Herbert Reul
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Június óta 33 gyanúsítottat azonosítottak a bűncselekmények elkövetésével, és 13-at őrizetbe vettek. Jelenleg összesen 43 nyomozás folyik. Mintegy 20 házkutatás során több mint 1200 tárgyat foglaltak le - köztük lőfegyvereket és kábítószereket is - számolt be a Die Welt.

Ahogy arról korábban az Origo beszámolt, szerdán újabb robbantás történt egy kölni társasházban. A detonációt követően tűz ütött ki az épület földszintjén lévő kávézóban. 

A kiérkező rendőrség és a tűzoltóság tájékoztatása szerint 20-25 embernek kellett elhagynia a házat.

A rendőrség nyomozást indított a robbanás okainak megállapítására, és azt is vizsgálják, hogy az ügy összefüggésben lehet-e a Kölnben a közelmúltban történt robbanásokkal. 

A múlt héten két robbanás is volt a belvárosban, egy divatbolt és egy diszkó előtt. 

A hatóságok gyanúja szerint kábítószer-terjesztő bandák közötti összecsapások lehetnek a kölni bűnügysorozat hátterében, amelynek köze lehet a marokkói maffiához.

A Világgazdaság azt írta, hogy 

a korábbi robbanások a hatóságok szerint egy bandaháborúhoz köthetők, amit 300 kilogramm kannabisz eltűnése robbanthatott ki. 

Az ügyben a rendőrség szerint túszejtés is történt a rivális bandák között a nyár elején. A nyomozók szerint a droggal átvert banda most próbálja visszaszerezni a kábítószert vagy annak árát, és ez állhat a robbanások hátterében.

A Világgazdaság szerint az elmúlt hónapokban kisebb robbanásokról érkeztek jelentések Észak-Rajna–Vesztfáliában, melyeket különböző bandákhoz kötnek. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!