Egy brit lap szerint egyre többen Orbán Viktor bevándorláspolitikáját kezdik el másolni

Vágólapra másolva!
A Times szerint amennyiben egyre több uniós ország kezdi el a magyar miniszterelnököt követni azzal, hogy megtagadják a menedékjogot bárkitől, aki a határaikra érkezik és bevezetik a határellenőrzést, az a schengeni térség gyors felbomlását is eredményezheti.
Vágólapra másolva!

A brit lap emlékeztetett, hogy az 1990-ben aláírt schengeni szerződés garantálja, hogy az emberek és az áruk szabadon mozoghatnak határellenőrzés nélkül a 29 aláíró államban, beleértve a nem uniós tag Norvégiát, Izlandot, Liechtensteint és Svájcot is. Ám a szerződés lehetővé teszi, hogy nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva be lehet vezetni rendőri ellenőrzést a határon. A lap rámutat, hogy ezt

egyre több európai ország ki is használja, és állítja vissza a határellenőrzést

A legutóbbi ilyen állam Németország volt, mely sokakat meglepett,elsősorban a vele szomszédos államokat. A Times azonban közölte, hogy az ellenőrizetlenül Európát ellepő migránsok számának hatalmas növekedése miatt már Ausztria, Dánia, Franciaország, Olaszország, Dánia, Norvégia, Szlovénia és Svédország is kérelmezte az ilyen korlátozások bevezetését.

Beszámoltak arról, hogy 

míg 2009 még 263 935 menedékkérő érkezett, addig ez a szám 2013-ban 431 300-ra, 2014-ben 629 935-ree, 2016-ra pedig mintegy 1,3 millió főre emelkedett.

A brit lap felelevenítette, hogy amikor Angela Merkel kancellárságának ideje alatt Németország kinyitotta határait a migránsoknak, ezt valamiféle humánus gesztusnak értékelték, de azt a döntést ma már naivnak és politikailag katasztrofálisnak tartanák. Aláhúzzák: a bevándorlás jelenleg a legtöbb uniós kormány előtt álló fő kihívás.

A Mandiner emlékeztetett a szemléjében, hogy a napokban Hollandia nyíltan szembeszállt Orbán Viktor politikáját követve az Európai Bizottsággal, amikor szerdán hivatalos kérelmet nyújtottak be annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból. Ezt a Times "példátlan lépésként" jellemezte.  A lépésre reagált a magyar kormányfő is.

Végre egy bátor kormány! Hol jelentkezhet Magyarország?"

– írta a kormányfő. A brit lap ugyanakkor úgy látja, hogy

egy ilyen lépés, valamint az a fenyegetés, hogy megtagadják a menedékjogot bárkitől, aki a határaikra érkezik, a schengeni térség gyors felbomlását eredményezheti”

 Megjegyezték, hogy a nehéz helyzetben lévő uniós kormányoknak választaniuk kell a régimódi idealizmus és a választói igények realitása között, a döntést Olaszország pedig már meghozta. 

Brüsszelnek szembe kell néznie a valósággal, mégpedig gyorsan”

- fújták meg a vészkürtöt.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!