Olaf Scholz német kancellár is békét akar

Orbán Viktor és Olaf Scholz német kancellár
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor békemissziója ragadós, ugyanis Olaf Scholz német kancellár egy interjúban arról beszélt, hogy fel kell gyorsítani a békefolyamatokat az orosz-ukrán háború kapcsán. Elmondta, hogy intenzívebb erőfeszítéseket támogat a háború befejezése érdekében. Ebbe a folyamatba a német politikus szerint bele kell vonni Oroszországot is.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Olaf Scholz német szövetségi kancellár már intenzívebb diplomáciai erőfeszítéseket támogat az orosz-ukrán háború befejezése érdekében.

Olaf Scholz, OlafScholz
Olaf Scholz német kancellár
Fotó: AFP/DPA

Úgy vélem, hogy most van itt az ideje annak, hogy megvitassuk, hogyan lehet ebből a háborús helyzetből kilábalni és gyorsabban békét teremteni, mint ahogyan az jelenleg látszik”

 – mondta német kancellár, írja a Spiegel interjúszemléje alapján a Magyar Nemzet.

A korábbi sikertelen békekonferenciáról szólva a kancellár elmondta, hogy meglátása szerint lesz újabb békekonferencia, amelyen már Oroszország is részt fog venni.

A lap arról is ír, hogy Olaf Scholz kitért a kérdés elől, hogy megbízik-e még Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben, miután kiderült, hogy egy ukránok állítólag részt vettek az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakcióban.

„Jó a kapcsolatom Volodimir Zelenszkijjel” - mondta a kancellár. „Ugyanakkor teljesen világos számomra, hogy ezt az ügyet tisztázni kell”. 

Az interjú során szóba került a pártjának, az SPD-nek gyenge választási eredményei és alacsony népszerűségi mutatói is. Közölte, hogy nem akar emiatt bizalmi szavazást kiírni, mert a kormánynak többsége van a feladatok elvégzéséhez. A szeptember eleji szászországi és türingiai választásokra térve Scholz elmondta, hogy a SPS gyenge szereplésén nem lehet szépíteni, de különösen az AfD választási eredményei voltak lehangolóak.

A kancellár elismerte, hogy a legutóbbi választási eredményeknek köze van ahhoz is, hogy „egyes polgárok nem értenek egyet az Ukrajnának nyújtott támogatásunkkal”. Úgy véli azonban, hogy ez a helyes lépés, és ehhez ragaszkodni fog – áll a cikkben.

A lap cikkében felidézi, hogy Németországban komoly viták vannak arról, vajon képesek lesznek-e támogatni Ukrajnát. Németország azt tervezi, hogy csökkenti az Ukrajnának küldött támogatást - írják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!