Orosz drón sértette meg a NATO légterét

Illusztráció. A román F-16-osokat is riasztották (Fotó: Pixabay)
Illusztráció. A román F-16-osokat is riasztották (Fotó: Pixabay)
Vágólapra másolva!
Aggasztó hírek érkeztek pénteken Romániából. Az ország védelmi minisztériuma bejelentette, hogy egy orosz drón feltehetően megsértette a NATO-tagállam légterét az éjszaka folyamán. Riasztották az F-16-osokat is.
Vágólapra másolva!

Az incidens során a pilóta nélküli repülőgép mindössze három percre hatolt be román területre, mégis ez komoly aggodalomra ad okot. A Reuters beszámolója szerint az eset egy Ukrajna elleni támadás során történt, amikor orosz drónok csaptak le az ukrán-román határ közelében fekvő Izmajil városára. A támadásban hárman életüket vesztették, tizennégyen pedig megsebesültek.

A román hatóságok azonnal riasztották vadászgépeiket, két F-16-os és két spanyol F-18-as szállt fel a fenyegetés elhárítására. A helyi lakosságot is figyelmeztették, hogy keressenek menedéket.

Ez nem az első alkalom, hogy orosz drónok veszélyeztetik a NATO-tagállamok biztonságát. Szeptember elején Lettország légterét is megsértették, ami fokozta az eszkaláció veszélyét a térségben.

A NATO keleti szárnyán fekvő országok védelmi miniszterei már korábban fokozott védelmi intézkedéseket sürgettek az ilyen incidensek megelőzésére. A helyzet rendkívül feszült, és félő, hogy egy apró hiba is súlyos következményekkel járhat a régió stabilitására nézve.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!