Ukrajna leadta a listát a Nyugatnak az orosz célpontokról, amelyeket bombázni fognak

Vágólapra másolva!
Az ukrán fél átadta az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak azoknak az orosz területen lévő célpontok listáját, amelyeket nagy hatótávolságú rakétákkal szeretne eltalálni – írta meg a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az ügynökség szerint a célpontlistán parancsnoki központok, üzemanyag- és fegyverraktárak, valamint olyan helyek szerepelnek, ahol ellenséges erők összpontosulhatnak.

A Reuters forrásai szerint az ukrán hadsereg eredetileg az Egyesült Államok által szállított ATACMS nagy hatótávolságú rakétákkal akart csapást mérni az orosz repülőterekre, a Pentagon azonban rámutatott, hogy az Oroszország által korrekciós bombák ledobására használt repülőgépek 90 százaléka a határtól több mint 300 kilométerre lévő repülőtereken található – az ATACMS rakéták hatótávolságán kívül.

Az ATACMS mellett az ukrán hadsereg a brit Storm Shadow rakétákat és a közel azonos francia SCALP rakétákat is be szeretné vetni. És míg a brit hatóságoknak amerikai engedélyt kell kérniük az ilyen rakéták használatához, addig Franciaországnak nincs szüksége ilyen engedélyre"

– mondta egy francia forrás a Reutersnek.

A lap megjegyzi: egyes magas rangú amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a nagy hatótávolságú rakéták bevetése nem fogja jelentősen megváltoztatni a háború menetét, mert Ukrajna korlátozott számú ATACMS-sel rendelkezik. Úgy vélik továbbá, hogy Kijevnek a kelet-ukrajnai orosz offenzívával szembeni szárazföldi ellenállásra kellene összpontosítania, amely azzal fenyeget, hogy elveszíti a stratégiailag fontos Pokrovszkoje feletti ellenőrzést.

Szeptember 11-én a The Guardian című napilap brit kormányzati forrásokat idézett, amelyek szerint az Egyesült Királyság engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy nagy hatótávolságú Storm Shadow cirkálórakétákat használjon orosz területen lévő célpontok ellen. A The New York Times szerint az USA is kész feloldani a Storm Shadow használatára vonatkozó korlátozásokat. Keir Starmer brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök szeptember 13-án Washingtonban találkozott; ugyanakkor nem jelentették be, hogy engedélyt adtak volna Ukrajnának a nagy hatótávolságú rakéták használatára.

Vlagyimir Putyin szerint a nagy pontosságú nyugati fegyverek orosz területre mért csapásai azt jelentenék, hogy a NATO közvetlenül részt vesz az orosz-ukrán háborúban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!