Putyin eltökéltebb, mint valaha - ezt állítja egy közeli bizalmasa - videó

Vlagyimir Putyin.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A folyamatos nyugati katonai segítségnyújtás arra kényszerítheti Oroszországot, hogy taktikai nukleáris fegyvereket vessen be – mondta Szergej Markov politikai szakértő, Vlagyimir Putyin korábbi tanácsadója egy interjúban, amelyet a Times Radiónak adott. Markov aggodalmát fejezte ki a Nyugat növekvő szerepe miatt az orosz-ukrán háborúban, hangsúlyozva, hogy ez súlyosan növeli a feszültséget.
Vágólapra másolva!

Markov világossá tette, hogy a konfliktus további eszkalációja súlyos következményekkel járhat, akár Nagy-Britannia ellen is irányulhatnak támadások. Kifejtette, hogy 

végső soron brit terület is célponttá válhat… és előfordulhat, hogy az orosz haderő valós csapásokat mér azokra az F-16-os gépekre, amelyek romániai és lengyelországi bázisokon állomásoznak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes orosz szakértők szerint Oroszországnak taktikai nukleáris fegyverekhez kellene nyúlnia. Korábban már beszámoltunk arról, hogy Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy senki sem kíván atomháborút, de figyelmeztetett, hogy ha erre kerülne sor, megvannak a szükséges eszközeik.

Visszapillantás az ukrajnai invázió kezdetére

Markov az orosz támadás indoklásakor azt mondta, hogy 

céljuk felszabadítani az ukrán lakosságot a neonáci rendszer alól. 

Élesen bírálta a nyugati országokat, különösen az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, amiért szerinte Ukrajnát eszközként használják egy közvetett háború megvívásához - írja a Magyar Nemzet.

Rámutatott, hogy míg Oroszország saját maga irányítja a fegyverrendszereit, Ukrajna, műholdkapacitás híján, teljes mértékben a nyugati segítségre támaszkodik, hogy rakétáit célba juttassa.

Markov hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg felszerelésének 90 százaléka nyugatról származik, míg az orosz erők nagyrészt hazai gyártású fegyvereket használnak. A béketárgyalások kapcsán Szergej Markov kifejtette, hogy Oroszország hajlandó tárgyalni, de csak bizonyos feltételek mellett, például ha Ukrajna demokratizálódik, és a kijevi kormányzatot leváltják. 

Úgy vélte, hogy a megállapodás kulcsa egy semleges Ukrajna lenne, hasonlóan Svájchoz. 

Az interjú összességében rávilágít a geopolitikai helyzet összetettségére és a konfliktus potenciális veszélyeire.

A teljes beszélgetést egy TikTok-csatorna is közzétette, itt megtekintheti a videót:

Korábban arról is írtunk, hogy megnevezte a lehetséges közvetítőket az orosz–ukrán háború lezárását célzó béketárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnök. Arról is beszámoltunk, hogy titokban tárgyalnak az amerikaiak és a britek a világháború kirobbantásáról.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!