Sör, perec és terrorveszély - így telik Münchenben az idei Oktoberfest

Több millió liter sört isznak meg az Oktoberfest ideje alatt
Több millió liter sört isznak meg az Oktoberfest ideje alatt
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
Több millió fesztiválozó vesz részt az idei Oktoberfesten Münchenben, ahol átlagosan hét-nyolcmillió liter sör és több mint százezer kilogramm kolbász fogy el néhány nap alatt. A világhírű fesztivált évek óta a terrorizmus veszélye árnyékolja be, ezért minden évben hatalmas rendőri készültség mellett rendezik meg az eseményt. Az idei terrortámadások miatt pedig további szigorú intézkedések mellett döntöttek a szervezők, de nemzetközi hatóságok is besegítenek.
Vágólapra másolva!

A hagyományoknak megfelelően Dieter Reiter müncheni polgármester csapra verte az első söröshordót, ezzel szombaton elkezdődött az Oktoberfest Münchenben. Már órákkal a kapunyitás előtt ezrek várakoztak, hogy az elsők között jussanak be valamelyik sátorba.

A világ legnagyobb sörünnepét évek óta az iszlamista terrorizmus árnyékolja be. A 2015-ös migrációs hullám óta drámaian emelkedett a terrortámadások száma Németországban. Mindenki emlékszik a néhány hete történt késes ámokfutásra Solingen város főterén, vagy a mannheimi késes támadásra, de Münchenben is több merényletkísérlet történt az elmúlt hetekben. Németország-szerte egyre gyakrabban fordul elő, hogy erőszakos migránsok megtámadják az utcán az embereket. Emiatt a bajor tartományi kormány és a müncheni önkormányzat fokozott biztonsági intézkedésekkel próbálja megakadályozni a tragédiát az Oktoberfest alatt.

Tilos például drónt reptetni a fesztivál ideje alatt a környéken, a nagyméretű táskákat, késeket és üvegpalackokat pedig nem vihetik be a vendégek. A bejáratoknál a korábbiaknál szigorúbb az ellenőrzés, és még több rendőr járőrözik a helyszínen.

Mindenütt rendőrök felügyelik a biztonságot a müncheni Oktoberfest alatt
Mindenütt rendőrök felügyelik a biztonságot a müncheni Oktoberfest alatt
(Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

Királyi lakomából legendás sörfesztivál

Mindenki tudja, hogy az Oktoberfest német gyökerekkel rendelkezik, de kevesen ismerik az évente megrendezett ünnepség történetét, amelyet ma már világszerte számos országban megtartanak. Az Oktoberfest gyökerei egészen 1810-ig nyúlnak vissza, amikor a későbbi Lajos király megnősült, és az egész várost meghívta az ünnepségre, amely nagyszabású lakomával és lóversenyekkel telt. A rendezvény olyan nagy sikert aratott, hogy úgy döntöttek, a következő évben megismétlik a lóversenyeket, és megszületett az évente megrendezett októberi összejövetel hagyománya, amelyet ma Oktoberfest néven ismerünk.

Idén is több millió embert várnak az Oktoberfest szervezői
Idén is több millió embert várnak az Oktoberfest szervezői
(Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP) 

Az első években a lóversenyek mellett mezőgazdasági vásárt is rendeztek, hogy fellendítsék a gazdaságot. Az 1800-as évek végére az összejövetel karneváli aspektussal bővült, ami vonzóbbá tette az eseményt a családok számára. Idővel a lóversenyek megszűntek, de a rendezvény tovább nőtt. Ami az Oktoberfest sörrel való kapcsolatát illeti, a korai összejöveteleket sörpadok szegélyezték, de 1896-ban ezeket felváltották a sörgyárak által szponzorált nagy sörsátrak, majd átvette az uralmat a sör.

Az idő múlásával az októberi fesztivált szeptemberre tették át, ennek leginkább az időjáráshoz volt köze. Napjainkban mindig szombaton kezdődik, 16 napig tart, és október első vasárnapján ér véget.

Több millió liter sört isznak meg az Oktoberfest ideje alatt
Több millió liter sör fogy az Oktoberfest ideje alatt
(Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

A Theresienwiese mezőn tartott esemény során évente több mint hétmillió liter sört fogyasztanak, több mint ötszázezer sült csirkét, közel százhúszezer kiló kolbászt és perecek ezreit értékesítik.

Az is iszik, aki nem bírja

Az Oktoberfest alatt az erőszakos migránsok nélkül is rengeteg dolga akad a biztonsági szolgálatoknak és a rendőröknek. A részeg emberek gyakran zaklatják a hagyományos ruhákba öltözött felszolgálókat.

Az óriási sátrakban egész nap komoly küzdelem folyik az ülőhelyekért.

Rengetegen már az első nap annyi sört isznak, hogy még a sötétedést sem várják meg, mire kidőlnek a közeli füves területeken.

@wiesnhit2024 ➡️ Song heißt “Spatzl schau” 🎵 Streamt ihn bei Spotify wenn ihr wollt, dass endlich mal wieder ein #wiesn Hit aus Bayern kommt 🫶💪 #oktoberfest2024 #tracht #wiesncountdown #ozaptis ♬ Originalton - Wiesn Hit 2024

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!