Tovább provokál a párizsi olimpia megnyitójának rendezője, szerinte Szent Johanna transzvesztita volt

Vágólapra másolva!
A 2024-es párizsi olimpiai játékok művészeti igazgatója, Thomas Jolly a szélsőbaloldali Le Monde-nak megerősítette, hogy a megrendezéshez kapcsolódó döntések „politikai” alapon születtek meg, egyúttal elismerte, hogy a genderideológia végig jelen volt az ünnepségen. A francia történelem szentjéről, Jeanne d'Arc-ról azt mondta, hogy transzvesztita volt, egyszóval nyilatkozatával folytatta a józan emberek provokálását.
Vágólapra másolva!

Azoknak a millióknak, akiket a megnyitó ünnepség sokkolt, Thomas Jolly ezt üzente: „Természetesen politikai (döntés volt), még akkor is, ha én nem hittérítek” - írja a Le Figaro.

Hozzátette, hogy véleménye szerint „a kultúránkat a nemek fluiditása alkotja”, erről szólt az egész ünnepség. „Az én feladatom volt az, hogy elmeséljem, kik vagyunk. A jeleneteken különböző testek láthatók a sokszínűséget tükrözve, sminkelt és jelmezes férfiakkal, nőkkel. Mindenütt jelen volt a színház, ahogy a genderkérdés is. A francia királyokat kifestettük, magassarkú cipőt adtunk rájuk. Vajon Jeanne d'Arc-ot, történelmünk egyik legnagyobb transzvesztitáját nem azért ítélték el, mert férfinak öltözött?"

Nyilvánvaló, hogy Jeanne d'Arc-ra (Szent Johannára) tett megjegyzése finoman szólva is butaság, a lényeg, hogy Thomas Jolly tovább provokál. Szent Johanna nemcsak egész Franciaország szentje, de különösen a nemzeti jobboldal jelképe; Marine Le Pen pártjához szorosan kapcsolódik emléke ápolása.

Philippe Katerine kapcsán, aki egy párizsi hídon adott elő egy jelenetet lényegében meztelenül, Jolly megjegyezte, hogy akik kritizálták, azok nem „vita”, hanem „gyűlölet” alapon álltak.

olimpiabotrány
Fotó: Fotó: Capture TV France 2 via Bestimage/Philippe Katerine / Capture TV France 2 via Bestimage/Philippe Katerine

A kritikákkal nem foglalkozva Thomas Jolly saját magának is gratulált, amiért „sikerült egységet teremtenie”. „Sokan írtak nekem, mert úgy érezték, őket is képviselték, és azt érezték, hogy egy nagy „mi” részeseivé válthattak. Az egyetemesség megerősödve került ki a „közösségi” és az „egyedi” közötti párbeszédből.”

Érdekes, most nem beszélt arról, hogy a felháborodás után Thomas Jolly megijedt, összevissza mindenkit feljelentett és a rendőrséghez szaladgált védelemért.

olimpia, dragqueen, megnyitó
Szakállas férfi a megnyitón
Fotó: Eurosport

Thomas Jolly interjújában úgy írja le a nyitóünnepség megrendezésének „kalandját”, mint egy „maratont”, amely „a végén négy akadályugrással” végződött - más szóval az olimpiai és paralimpiai játékok négy nyitó- és záróünnepségével. Azt sajnálta a legjobban, hogy előre kiszivárogtak, hogy kik lesznek a fellépők. „Nem sikerült titokban tartanunk Lady Gaga és Céline Dion nevét. Kár érte” – tette hozzá, mert, ahogy fogalmazott, „ez a kiszivárogtatás azoktól eredt, akik azt hitték, hogy nem fogjuk tudni megcsinálni, és így akartak ártani”.  

Olimpia, Olimpia2024, Párizs24, Párizs, nyári olimpia, sport, 2024. 07. 26., versenyzők, érkezés, hajó
Lady Gaga amerikai énekesnő fellép a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitóünnepségén a Szajna partján, 2024. július 26-án
Fotó: Luca Bruno / MTI/AP/Luca Bruno

Thomas Jolly arról is beszélt, hogy a politikai bizonytalanság időszakában (Franciaországban csak ügyvivő kormány volt az olimpia alatt) gyanakvás és a szorongás vette körül, így kellett dolgoznia.

Végül elárult néhány kulisszatitkot is: szerette volna, ha Zidane helikopterrel repül át a Szajna fölött, de tilos alacsonyan repülni ilyen közelben az emberek feje fölött. Ami pedig Tom Cruise megjelenését illeti a záróünnepségen: „Ez a 2028-as Los Angeles-i olimpia előszele már, nekem semmi közöm hozzá”.

Egyszóval, a záróünnepség valóban szellemes befejezésétől és az LMBTQ-műsorban nem szereplő Tom Cruise-tól elhatárolódott. A többire viszont büszke...

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!