Megkoronázták Új-Zéland új uralkodóját

Vágólapra másolva!
Az egy hete elhunyt maori király temetését megelőzően, csütörtökön a legfiatalabb gyermekét, egyetlen lányát, a 27 éves Nga Wai Hono i te Pót nevezte meg új uralkodóként a maorik 12 tagú tanácsa, a Tekau-maa-rua.
Vágólapra másolva!

A 18 évig uralkodó Tuheitia Pootatau Te Wherowhero egy szívműtét után, augusztus 30-án halt meg 69 éves korában. Nga Wai Hono i te Po a maorik nyolcadik uralkodója, és 2006-ban elhunyt nagyanyja után a második nő, aki ezt a címet viseli. 

A maori uralkodói cím nem automatikusan öröklődik, de eddig minden király vagy királynő elődje közvetlen leszármazottja volt.

 Az új királynőt a Te Whakawahinga ceremónián koronázták meg, miközben több tízezren gyűltek össze a néhai király temetésére. A király koporsójával kenuk flottája indult a Waikato folyón az uralkodó végső nyughelyéhez, a maorik szent hegyének, a Tupirinek a csúcsához. A folyó és a hegyhez vezető út mentén a maorik szertartásos tánccal és énekkel búcsúztatták a királyt. A király özvegyét az új-zélandi védelmi erők és száz motorból álló konvoj kísérte a szent hegyhez, ahonnan a király koporsóját koporsóvivők vitték fel a csúcsra. 

"Kiingi Tuheitia alázatos vezető volt, aki bölcsességgel, manával (tekintéllyel) és a kotahitanga (egység) iránti rendíthetetlen elkötelezettséggel szolgálta népét" - fogalmazott Christopher Luxon új-zélandi kormányfő közleményében hozzáfűzve, hogy az új királynő előtt álló utat apja nagyszerű hagyatéka világítja meg. A Kiingitanga mozgalom azért hozta létre az uralkodói tisztséget 1858-ban, hogy egyesítse Új-Zéland őslakos maori törzseit a brit gyarmatosítással szemben. A maori uralkodónak nincs legális hatalma, szerepe szimbolikus és kulturális jelentőségű. Az Új-Zélandon élő 900 ezer maori az ország lakosságának 17 százalékát alkotja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!