Ukrán emberek ezreit áldozza fel Zelenszkij Kurszknál, csak hogy még több nyugati támogatást kapjon?

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 11-én kiadott felvételen ukrán páncélozott járművek láthatók látható egy orosz dróntámadás után, Kurszk térségében.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Kijevben felgyorsultak az események: minden jel arra utal, hogy összeomlóban van Zelenszkij hivatala. A legújabb hír, hogy lemond az elnök meghosszabbított jobbkezeként funkcionáló Dmitro Kuleba külügyminiszter. Igaz, egyelőre Zelenszkij nem fogadta el. Távozását Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a „hivatalos verziónál” némileg árnyaltabban látja, szerinte Zelenszkij hivatala személycserékkel próbálja „lekövetni” a sokasodó problémákat, a Kurszknál zajló vérfürdőt és azt, hogy miközben az USA nem sajnálja a pénzt az ukrán háborúra, az ország gyakorlatilag fizetésképtelenné vált. Háborús körkép Nógrádi Györggyel.
Vágólapra másolva!

„Már korábban megjósoltam, hogy Dmitro Kulebának mennie kell, annyira nyilvánvaló volt az ukrán külpolitika sikertelensége” – hívta fel a figyelmet Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő az Origónak felidézte: tetten érhető a kijevi külügy kapkodása abban is, hogy néhány nappal ezelőtt újabb békecsúcs összehívásáról beszéltek a szaúd-arábiai Dzsiddában, majd miután Kijevbe látogatott Narendra Modi indiai miniszterelnök, azt közölték: legyen Indiában a következő békecsúcs.

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba. Fotó: Anadolu via AFP

A lemondásokra visszatérve Nógrádi György úgy fogalmazott: 

Zelenszkij eldöntötte, hogy átalakítja a kormányt – vagyis aki lemondott, az valójában inkább ki van rúgva… Függetlenül attól, hogy egyelőre nem fogadta el a külügyminiszter lemondását.

Csődben van Ukrajna

Az ukrán gazdaság összeomlott, Ukrajna fizetésképtelen. Az már borítékolható, hogy 2027-ig nem fizet semmit vissza a nyugati kölcsönökből – szögezte le Nógrádi György. „Már most prognosztizálom, hogy utána sem fog fizetni: vagy mert nem tud, vagy mert nem akar. 

Az ország egy csődtömeg, és a jövő azon múlik, hogy ki lesz a következő amerikai elnök, milyen ukránpolitikát fog folytatni"

– fűzte hozzá.

Fogynak az ukrán férfiak

Jóval több mint tíz millió ember hagyta el eddig Ukrajnát, de arról nem nagyon szólnak a hírek, hogy jelentős részük Oroszországba menekült – emelte ki a szakértő, hozzátéve: a Nyugaton megtelepedett ukránok viszont képtelenek integrálódni, és felborították – például a német – menekültrendszert. 

„A németek, a norvégok, a csehek is pénzt kínálnak már az ukránoknak azért, ha hazatérnek.

Csakhogy a férfiaknak eszük ágában sincs visszamenni, mert tudják: odahaza besorozzák őket katonának, és nagy valószínűség szerint meghalnak a frontokon.”

f16, zelenszkij, háború, vadászgép
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gesztikulál, miközben a média képviselőihez beszél egy F16-os vadászgép előtt állva. Photo by Sergei SUPINSKY / AFP

A harctéren a szakértő szerint folyamatosan romlik az ukránok helyzete, már nincs megfelelő számú „élő erő”. „Hiába küld a Nyugat – megkésve – másod-, harmadvonalbeli haditechnikát, az ukránok jelentős részben nem tudják azt használni. Ez történt a lezuhant F-16-os esetében is” – idézte fel Nógrádi György, kitérve arra: jelentések szerint Ukrajnában, 

ukrán egyenruhában nyugati katonák kezelik a nyugati technikát, miután az ukránok erre képtelenek.

Kurszk: öngyilkos akció?

A kurszki terület megtámadásával az ukránok egyik célja az volt, hogy rábírják az oroszokat az erőik Donbászból való átcsoportosítására. Csakhogy Moszkva inkább a balti határoktól, illetve Kalinyingrádból vont el erőket, Donbászban viszont nyomult előre. Közben – és itt a másik ok – 

Kijev egyre több pénzt kér.

Csak az USA 50 milliárd dollárt adott nekik pénzben, fegyverben, egyebekben.

Oroszország, drón
Egy páncélozott járművet eltaláló orosz drón becsapódása a Kurszk régióban
Fotó: AFP

Az ukrán benyomulás Oroszországba egyfelől sikeres, másfelől öngyilkos akció volt a szakértő szerint. Sikeres, hiszen orosz területen vannak, és noha az oroszok nyilván a megfelelő erőt fogják alkalmazni annak érdekében, hogy az ukránok elhagyják az országot, egyelőre sikerült elhitetniük a világ egy részével, hogy Ukrajna két és fél évvel a háború kezdete után képes támadásra, orosz területek elfoglalására – így tehát szerintük jogosan tartanak igényt további nyugati pénzekre, fegyverre. Öngyilkos akció viszont abban az értelemben, hogy 

hatalmas véráldozat árán sem voltak képesek az ukránok a kitűzött célokat elérni.

 „Elképesztő, milyen sok ukrán hal meg és elképesztő az anyagi kár is. De ami legalább ekkora baj, hogy ez a két szláv nép már annyira gyűlöli egymást, hogy nem látom az esélyét annak, hogy belátható történelmi időn belül képesek lesznek újra békében élni egymás mellett” – fogalmazott az Origónak Nógrádi György.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!