Egészen elképesztő, mi miatt őrjöng ezúttal Zelenszkij

Vágólapra másolva!
Zelenszkij és az ukrán vezetés fel van háborodva, hogy nem tartóztatták le Mongóliában Vlagyimir Putyint.
Vágólapra másolva!

Korábban beszámoltunk róla, hogy Vlagymir Putyin Mongóliába utazik, ahol letartóztathatják, mivel az ország részese a római statútumnak, így 

a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa alapján le kellene tartóztatniuk az orosz elnököt. 

Az ukránok várakozása ellenére azonban tegnap nem kattant a bilincs Vlagyimir Putyin orosz államfő csuklóján, amikor megérkezett Mongólia fővárosába, Ulánbátorba.

Az ukrán külügyminisztérium élesen bírálta Mongóliát amiatt, hogy nem vették őrizetbe Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs ellenére - írja a Magyar Nemzet. 

Az, hogy Mongólia nem hajlandó teljesíteni a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Putyin elleni kötelező elfogatóparancsát, súlyos csapást jelent a Nemzetközi Büntetőbíróságra és a nemzetközi büntetőjog rendszerére"

– osztotta meg felháborodását Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő az X-en.

Hozzátette:

Mongólia lehetővé tette egy megvádolt bűnözőnek, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást, megosztva ezzel vele a felelősséget háborús bűneiért. Együtt fogunk működni a partnerekkel annak érdekében, hogy ennek következményei legyenek Ulánbátorra nézve."

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) még tavaly márciusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, azzal vádolva őt, hogy felelős az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért.

Putyin kétnapos tartózkodása során találkozik meghívójával, Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel, valamint részt vesz azokon az ünnepségeken, amelyekkel a szovjet és a mongol hadsereg által a japánok felett 1939-ben a halhín-goli csatában aratott győzelem 85. évfordulójáról emlékeznek meg.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!