A Közel-Keletre utazik az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Bellevue-palotába érkezik, ahová Biden amerikai elnököt várják
Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Bellevue-palotába érkezik, ahová Biden amerikai elnököt várják
Fotó: Soeren Stache
Vágólapra másolva!
Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn a Közel-Keletre utazik. Washington a Hamász-vezető Jahja Szinvár halálát követő gázai háborút lezáró tűzszüneti tárgyalások megkezdését szorgalmazza.
Vágólapra másolva!

Az amerikai csúcsdiplomatának a Hamász tavaly októberi támadása óta ez már a tizenegyedik útja a térségbe, miután a közelmúltban Izrael fokozta katonai hadműveleteit Gázában és Libanonban az Iránnal szövetséges Hezbollah milícia ellen, írja a Reuters.

Blinken a regionális vezetőkkel a gázai háború befejezéséről, a palesztin enklávé konfliktus utáni tervének kidolgozásáról, valamint arról fog tárgyalni, hogy miként lehet diplomáciai megoldást találni az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktusra – áll a külügyminisztérium közleményében.

Antony Blinken a kormánygép fedélzetéről integet
Antony Blinken a kormánygép fedélzetéről integet (Fotó: AFP/Evelyn Hockstein)

A csúcsdiplomata útja Izraellel kezdődik, de a többi úti célt a külügyminisztérium nem közölte csak annyit,

„Folytatni fogja a konfliktus utáni időszak tervezéséről szóló megbeszéléseket, és új utat kijelölni, amely lehetővé teszi a palesztinok számára, hogy újjáépítsék életüket” – áll a közleményben.

Joe Biden mellett több más nyugati vezető is kinyilvánította, hogy azt szeretnék, ha véget érne az egy éve tartó gázai háború, miután Izrael a múlt héten megölte Szinvárt, az október 7-i támadás egyik kitervelőjét.

Benjamin Netanjahu azonban már kijelentette, hogy a háború folytatódik. Elemzők úgy vélik, az izraeli miniszterelnök kivár és inkább a következő amerikai elnökkel próbál megállapodni akár Harris, akár republikánus riválisa Donald Trump lesz az, írja a hírügynökség.

Emberek, akik megsérültek egy izraeli hadművelet során a Gázai övezet középső részén található Jabalia menekülttáborban, 2024. október 21-én érkeznek meg az Al-Ahli Arab Kórházba
Emberek, akik megsérültek egy izraeli hadművelet során a Gázai övezet középső részén található Jabalia menekülttáborban, 2024. október 21-én érkeznek meg az Al-Ahli Arab Kórházba (Fotó: AFP/Omar Al-Quattaa)

Blinken közel-keleti útja során várhatóan további élelmiszer, gyógyszer és egyéb humanitárius segélyszállítmányokat is be fog jelenteni a gázai civilek számára. Izrael az elmúlt napokban fokozta hadműveleteit Gázában. A harcok folytatódásával a térségben még részben működő három kórházban hiány van élelmiszerből, üzemanyagból és a betegek ellátásához szükséges orvosi felszerelésekből.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!