50 éve nem látott eső miatt víz alá került a Szahara - videó

Vágólapra másolva!
Több mint egyévnyi eső esett két nap alatt Marokkó délkeleti részén szeptemberben, feltöltve az évtizedek óta kiszáradt tavak medrét.
Vágólapra másolva!

Drámai képek születtek az elmúlt fél évszázad első áradásáról a Szaharában. Az ország meteorológiai hivatalának illetékesei október elején közölték, hogy a szeptemberben hullott csapadék Délkelet- Marokkó több részén meghaladta az éves átlagot, ezáltal árvizet okozva Tagounite faluban, a fővárostól, Rabattól körülbelül 450 kilométerre délre, ahol több mint 100 milliméter esett  24 óra alatt - számolt be a The Guardian.

A NASA műholdfelvételein látható, hogy az Iriqui-tó, a Zagora és Tata közötti tómeder, amely 50 éve száraz volt, hirtelen feltöltődik.

"Harminc-ötven év telt el azóta, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi eső esett" - mondta Houssine Youabeb, a marokkói meteorológiai ügynökség illetékese az Associated Pressnek.

Ávíz, Szahara, Marokkó
Fotó: Eric Teissedre / Photononstop / Photononstop via AFP 

Az ilyen esőzések, amelyeket a meteorológusok extratrópusi viharnak neveznek, megváltoztathatják a térség időjárási viszonyait a következő hónapokban és években. Mivel a levegő több nedvességet tartalmaz, elősegíti a párolgást így sokkal több vihar várható

 - mondta Youabeb.

A múlt hónapban a marokkói áradások 18 ember halálát okozták , az áradás ráadásul azokra a régiókra terjedt ki, amelyeket tavaly földrengés sújtott. A szeptember folyamán emellett rekordarányú újratöltésről is érkeztek jelentések a délkeleti régióban felduzzasztott tározókról.

A Szahara, amely 9,4 millió négyzetkilométeres területével a világ legnagyobb forró sivatagja, több tucat országon keresztül húzódik Észak-, Közép- és Nyugat-Afrikában. Az ismétlődő aszályok sok országban problémát jelentenek, mivel szélsőséges időjárási jelenségek a globális felmelegedés miatt egyre többször fordulnak elő. Mindez ahhoz vezetett, hogy a tudósok azt jósolják ,

 hogy a jövőben egyre több hasonló vihar fordulhat majd elő a Szaharában.

Celeste Saulo, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára hétfőn újságíróknak azt mondta , hogy a csapadék körforgása világszerte egyre gyakrabban változik.

Az emelkedő hőmérséklet hatására a hidrológiai körfolyamat felgyorsult. Ezenkívül változékonyabbá és kiszámíthatatlanabbá vált, és egyre nagyobb problémákkal kell szembenéznünk a legtöbb országban a túl sok vagy túl kevés víz miatt

 – mondta.

 


 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!