Az orosz külügyminisztérium szerint a NATO Moszkvát fenyegeti

NATO-Oroszország Tanács
NATO-Oroszország Tanács
Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy a NATO az Oroszország elleni katonai fellépés lehetőségein dolgozik.
Vágólapra másolva!

A NATO készül az Oroszországgal való összecsapásra, de az orosz katonai tervezés bármilyen forgatókönyvvel számol – mondta Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyinak adott interjújában.

A NATO-tagok most már nem titkolják, hogy egy esetleges fegyveres összecsapásra készülnek Oroszországgal. A regionális védelmi terveket jóváhagyták, konkrét feladatokat fogalmaztak meg a blokk valamennyi katonai parancsnoksága számára. Folyamatosan dolgozzák ki az Oroszország elleni katonai fellépés lehetséges opcióit.

– mondta.

NATO-Oroszország Tanács
NATO-Oroszország Tanács (Fotó: Anadolu/AFP)

Az orosz diplomata megjegyezte, hogy az észak-atlanti szövetség teszteli az Atlanti-óceánon keresztüli csapatmozgások logisztikai útvonalait, fegyverraktárakat helyez el a keleti szárnyon és kontingenseket telepít.

 Január 22. és május 31. között zajlottak a hidegháború vége óta a legnagyobb Steadfast Defender manőverek, és először fordult elő, hogy nem egy fiktív állam, hanem Oroszország szerepelt ellenfélként –hangsúlyozta Grusko.

„A katonai költségvetést felduzzasztják, és a gazdaságot militarizálják. A konfrontatív retorika mellett a NATO folyamatosan növeli a feszültség mértékét Oroszországgal szemben” – mondta.

Az orosz politikus szerint a védelmi tervezésnek minden lehetőséget figyelembe kell vennie, és arra kell törekednie, hogy bebizonyítsa, hogy hiábavaló lenne Moszkvával az erő nyelvén tárgyalni.

A NATO politikája vezetett az európai biztonság válságához

Az atlanti szövetség tudatos politikája volt az, amely az európai biztonság nagymértékű válságához és az azt biztosító eszközök megsemmisítéséhez vezetett, mondta Grusko.

„Hadd hangsúlyozzam még egyszer: nem Oroszország, hanem az Észak-atlanti Szövetség választotta a konfrontáció útját. A NATO volt az, amely nem volt hajlandó párbeszédet folytatni velünk, és közösen keresni a regionális és globális biztonságot fenyegető valós, nem pedig képzeletbeli fenyegetésekre és kihívásokra adandó válaszokat” – zárta a miniszterhelyettes.

Moszkva többször megjegyezte, hogy nyitott a párbeszédre és a Nyugatnak fel kell hagynia a kontinens militarizálásával.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!