Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 966. napjáról.

 

20:02
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb két települést szabadított fel Oroszország

Az orosz csapatok felszabadították a Donyecki Népköztársaságban lévő Krasznij Jart és a Luhanszki Népköztársaságban található Nyevszkojet – írja a Ria Novosztyi.

19:13
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás ért egy harckocsigyárat

Az Orosz Fegyveres Erők rakétatámadást indítottak a Nikolaevben található páncélozott harckocsigyár műhelyei ellen – írja a TASS. A csapást öt rakétával hajtották végre. Az orosz hadseregnek sikerült eltalálnia a vállalat öt ipari épületét és megsemmisíteni 10 páncélozott járművet, köztük hat harckocsit.

Leállították a páncélozott járművek gyártását és javítását az üzemben

 – jelentette a Honvédelmi Minisztérium. Más részletet ott nem közöltek.
 

18:06
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij háborút hirdetett Ukrajna és másik három ország között

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke azt mondta, hogy a köztársaság három országgal áll háborúban egyszerre – Oroszországgal, Iránnal és Észak-Koreával – jelentette be az ukrán vezető a Verhovna Radában tartott beszédében.

Ukrajna három országgal áll háborúban – Oroszországgal, Iránnal és Észak-Koreával"

– mondta Zelenszkij, bemutatva „győzelmi tervét”. Ukrajna elnöke október 16-án terjesztette a parlament elé Ukrajna „győzelmi tervét”. A dokumentum öt pontot tartalmaz, köztük Kijev meghívását a NATO-ba , Oroszország nem nukleáris elrettentését, valamint az urán-, titán- és lítium-kitermeléssel és -használattal kapcsolatos közös védelmi és befektetési megállapodás aláírását az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal. Emellett „győzelmi tervében” kizárta a területek Oroszországnak való átengedését és a konfliktus befagyasztását.
 

17:14
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Áramszünetet jelentettek Ukrajna déli részén

A déli Herszon városában egyelőre ismeretlen okok miatt teljesen megszűnt az áram ellátás – közölte október 16-án Roman Mrochko, a város katonai közigazgatásának vezetője. Ugyanezen a reggelen áramszüneteket jelentettek Mikolajiv megyében, amely szomszédos Herszon megyével.
 

16:07
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaország első kamikaze drónjai megérkeznek Ukrajnába

Franciaország sikeresen tesztelte első kamikaze drónjait, és az elkövetkező hetekben szállítja azokat Ukrajnába - mondta Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter október 16-án. A modern harctereken a pilóta nélküli rendszerek növekvő jelentősége miatt Lecornu az év elején azt mondta, hogy a francia hadsereg 2000 kamikaze drónt fog rendelni. Az első 100-at Ukrajnába küldik
 

15:01
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna területeket szerzett vissza Harkovban

Az ukrán katonai hírszerzés (HUR) egységei 400 hektár (988 hektár) erdőt "tisztítottak meg" az orosz erőktől Harkov megyében, és számos orosz katonát megöltek – jelentette az ügynökség október 16-án.

A műveletet Lyptsi falutól északra hajtották végre, amely 10 kilométerre délre található az orosz határtól. A falu 2022 februárja és szeptembere között orosz megszállás alatt volt, és ismét célponttá vált az orosz Harkov megye elleni új offenzíva idején.

13:44
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

A légvédelmi erők ukrán drónokat semmisítettek meg

Az elmúlt éjszaka szolgálatot teljesítő légvédelmi rendszerek két ukrán drónt semmisítettek meg. Egyet Belgorod és egyet Voronyezs régió felett – jelentette szerdán az orosz védelmi minisztérium.
„Az elmúlt éjszaka leállították a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy repülőgép-típusú UAV-okkal terrortámadást hajtsanak végre az Orosz Föderáció területén lévő objektumok ellen. Három ukrán pilóta nélküli légi járművet semmisítettek meg a szolgálati légvédelmi rendszerek - Belgorod területe és egy Voronyezs régió felett” – áll az üzenetben.

12:53
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaország bírálja Macron Ukrajnának nyújtott segélyeit

A Francia Hazafiak párt vezetője, Florian Philippot azt mondta, hogy Franciaország és az Európai Unió pénzügyi támogatásával ukrán férfiakat rabolnak el és küldenek biztos halálba a fronton. A képviselő az ukrán kormányt is korruptnak nevezte, és a támogatás megtagadására szólított fel.

11:48
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán front legsebezhetőbb területe

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) védelmének legsebezhetőbb helye a Donbász – mondja Oleg Glazunov katonai szakértő, a Plehanov Orosz Közgazdasági Egyetem politikai elemzési és szociálpszichológiai folyamatok tanszékének docense. A Lenta.ru-val folytatott beszélgetésében megnevezte Kijev problémáinak okait ebben a régióban.

„A legsebezhetőbb hely Donbász. Ha elvesztik a Donbászt, akkor tovább a Dnyeperig megnyílik az út Oroszország számára, mivel semmilyen ukrán erődítmény nincs ott, amely védelmet nyújtana" – mondta.

10:46
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Kijevben

A Strana.ua ukrán kiadvány szerint a kijevi régióban október 16-án éjszaka robbanások történtek egy légiriasztás közepette.

"Robbanásokról érkeztek jelentések Kijev térségében" - áll a kiadványban. Később helyi nyilvános oldalak is írtak az ukrán fővárosban, a Dnyeper bal partján zajló robbanások hangjairól. Vitalij Klicsko Kijev polgármestere bejelentette, hogy sikerült visszaverni egy dróntámadást, és figyelmeztetett a légvédelmi rendszerek esetleges működésére.

Az Ukrajna Digitális Transzformációs Minisztériumának online térképe szerint a légiriadó Harkov, Szumi, Csernyihiv, Poltava, Cserkasszi, Kirovograd, Dnyipropetrovszk, Nyikolajevi régiókban is megszólalt.

Október 16-án hajnalban robbanások történtek Harkovban is. A harkovi regionális katonai közigazgatás vezetője Oleg Szinyehubov szerint a harkovi régióban károk is keletkeztek.

10:10
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Károk keletkeztek az infrastruktúrában Herszonban

A Herszon régió Kijev által ellenőrzött részén egy kritikus infrastrukturális létesítmény megsérült - jelentette Alekszandr Prokudin, az ukrán regionális katonai közigazgatás (OVA) vezetője ezt Telegram csatornáján. 

09:04
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország elfoglalt egy kulcsfontosságú donyecki falut

Ukrajna elismerte, Osztrovszkij falu az Orosz Hadsereg ellenőrzése alá került – derül ki a Deep State ukrán elemző projekt adataiből, melyet a Telegramon tettek közzé.

Az ukrán hadsereg szerint – amint arról a Strana.ua is beszámolt – Osztrovszkij orosz irányítása veszélyt jelent a szomszédos Makszimilianivka településre.

„Ha az ellenség Osztrovszkij felől közelíti meg a folyót, megszakadhat a logisztika, és akkor vissza kell vonulni, mert ez egy nagyon fontos frontszakasz” – számol be a kiadvány.
 

08:21
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Evakuálás Kupjanszkban

Harkov megye kormányzója, Oleh Szinjehubov október 15-én bejelentette, hogy a helyi hatóságok kötelező evakuálást hajtanak végre Kupjanszk városában, valamint három szomszédos településen élő lakosság körében, a folyamatos támadások közepette. 

05:41
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

ISW: Az észak-koreai segítséggel tudja Putyin elkerülni a mozgósítást

Az ukrán média anonim katonai hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz 11. légideszant-dandár 3000 fős zászlóaljat alakít, amelynek nagy része észak-koreaiakból áll. Ez a zászlóalj valószínűleg részt vesz az orosz védelmi műveletekeben, Kurszkban - írta elemzésében az amerikai ISW. Az elemzőcég szerint az orosz-észak-koreai védelmi paktum abban is segít Putyinnak, hogy elkerülje a mozgósítást. (pravda.ua)

05:04
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások csernyihivi területen

A helyi lakosok helyi idő szerint hajnali 3 óra 50 perc körül robbanásokat hallottak a Csernyihivi területhez tartozó Nizsin városában - jelentette a War Monitor a Telegramon.

05:00
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Megmérték Zelenszkij támogatottságát

Volodimir Zelenszkij elnök továbbra is tízből közel hat ukrán állampolgár bizalmát élvezi, és a támogatottsága az elmúlt hónapokban stabil maradt - derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) által közzétett felmérésből.

Az október 14-én közzétett felmérés eredményei szerint 

a megkérdezett ukránok 59 százaléka bízik Zelenszkijben, míg 37 százalék bizalmatlan az elnökkel szemben. 

A megkérdezettek további 3 százaléka bizonytalan volt. Az eredmények gyakorlatilag nem változtak egy másik, 2024 májusában közzétett KIIS-felméréshez képest, és csökkentek az idén februári 64 százalékos csúcshoz képest.

A Zelenszkijbe vetett bizalom szintje folyamatosan csökkent a 2022. májusi 90 százalékos rekordmagas értékéhez képest

 - mindössze néhány hónappal az invázió 2022. februári kezdete után. Akkor a megkérdezettek mindössze hét százaléka mondta azt, hogy nem bízik az elnökben.

A számok éles kontrasztot rajzolnak ki az elnök támogatottságának tavaly ilyenkori szintjével is: Zelenszkij 2023 októberében a válaszadók 76 százalékának támogatását kapta - azóta 18 százalékponttal csökkent.

04:52
október 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!