Bombafenyegetések miatt óriási fennakadások vannak az indiai légitársaságoknál

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 48 órában legalább 10 indiai járat kapott álbombafenyegetést, ami hosszú késésekhez és a járatok eltereléséhez vezetett.
Vágólapra másolva!

Kedden a szingapúri légierő két vadászrepülőgépet küldött, hogy egy bombariadó után elkísérjék az Air India Express egyik gépét útja során. Órákkal korábban az Air India egyik Delhiből Chicagóba tartó repülőgépének elővigyázatosságból egy kanadai repülőtéren kellett leszállnia.

Indiában nem szokatlanok a légitársaságok elleni hamis bombariadók, de nem világos, hogy mi váltotta ki a hétfő óta tartó, hirtelen megnövekedett fenyegetéseket.

Az Air India mellett az IndiGo, a SpiceJet és az Akasa Air járatai is kaptak fenyegetéseket - írja a BBC.

Hétfőn három nemzetközi járatot - amelyek Mumbaiból szálltak fel - átirányítottak vagy késleltettek, miután egy X (korábban Twitter) felhasználó fenyegetéseket tett közzé. 

A rendőrség ezzel kapcsolatban őrizetbe vett egy tinédzsert.

Kedden hét járatot, köztük az Air India két gépét is érintették a fenyegetések, amelyeket egy másik, mára már felfüggesztett X-felhasználó adott ki. Néhány posztról készült képernyőfotón látszik, hogy a felhasználó megjelölte a légitársaságot és a helyi rendőrséget, és megemlítette a járat számát.

Az Air India közleményben közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal a fenyegetések mögött álló személyek azonosítása érdekében, és jogi lépéseket fontolgat a felmerült károk megtérítése érdekében.

Minden indiai repülőtéren működik egy bombafenyegetés-értékelő bizottság, amely felméri a fenyegetés súlyosságát, és ennek megfelelően intézkedik. További fenyegetések a tűzszerészek, rendőrkutyák, mentők, rendőrök bevonásához vezethet.

Az utasokat csomagjaikkal  együtt leszállítják a repülőgépről, és mindent újra átvizsgálnak. A műszaki és biztonsági csapatok is átvizsgálják a repülőgépet, mielőtt az újra útnak indul. Az ebből eredő késés több ezer dolláros kárt okozhat a légitársaságoknak és a biztonsági ügynökségeknek.

A más országokba tartó járatok esetében ez nemzetközi ügynökségek bevonásához is vezethet, például Szingapúrban és Kanadában.

Kedden Szingapúr védelmi minisztere azt mondta, hogy a városállam két vadászrepülőgépe „felszállt és elkísérte” az Air India Express gépét, mielőtt az biztonságosan leszállt volna a Changi repülőtéren. A gép az indiai Maduraiból repült Szingapúrba.

A földet érés után a gépet átadták a repülőtéri rendőrségnek. A nyomozás folyamatban van

- írta Szingapúr védelmi minisztere. A repülőgép később biztonságosan landolt Changiban.

Kanadában - ahol az Air India Chicagóba tartó járata elővigyázatosságból Iqaluit repülőterén szállt le - a Kanadai Királyi Lovasrendőrség közölte, hogy vizsgálja a fenyegetést. Az Air India szerdán közölte, hogy a kanadai légierő egyik gépe szállítja az utasokat Chicagóba. Egyelőre nem tudni, mikor szállhat fel az Air India gépe.

Szeptemberben a Vistara légitársaság Mumbaiból Frankfurtba tartó gépe hajtott végre kényszerleszállást Törökországban egy bombariadót követően. Azt megelőzően májusban pedig bombafenyegetést kapott a British Airways egyik Londonba tartó járata is. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!