Új koronavírus variáns jelent meg Angliában

Vágólapra másolva!
Az NHS figyelmeztetése szerint egy XEC elnevezésű, még fertőzőbb Covid-19 törzs jelent meg Angliában. Az XEC nevű új törzs egyre inkább terjed, és várhatóan már ezen a héten dominánssá válik Nagy-Britanniában. Mike Honey, ausztrál adatelemző szerint az XEC felel majd az új brit Covid-esetek több mint feléért.
Vágólapra másolva!

Ez a variáns az Omikronból származik, ám még fertőzőbb, és gyorsan elérte a 21%-os arányt a brit Covid-fertőzések között. Az őszi Covid-oltási kampány ebben a hónapban indult, és az egészségügyi 

hatóságok arra buzdítják a 65 év felettieket és más veszélyeztetett csoportokat, hogy vegyék fel az oltást a védelem érdekében.

Az NHS arra figyelmeztet, hogy a tél folyamán több vírus is egyszerre fenyegetheti az országot, mivel az influenza és az RSV (légúti óriássejtes vírus) is várhatóan erősen terjed majd. Ez a figyelmeztetés azután hangzott el, hogy Ausztráliában több ezer embert kellett kórházba szállítani a téli hónapokban ezen vírusok keveredése miatt, ami gyakran előre jelzi, hogy mi várható Nagy-Britanniában is.

Mike Honey, ausztrál adatelemző szerint az XEC felel majd az új brit Covid-esetek több mint feléért.

A Twitteren ezt írta: 

Az Egyesült Királyságban az XEC napi 4,9%-os növekedési előnyt mutat a DeFLuQE variánsokhoz képest, ami azt jelzi, hogy október közepére dominánssá válik.

covid
Az XEC nevű új törzs egyre inkább terjed, és várhatóan már ezen a héten dominánssá válik Nagy-Britanniában.
Fotó: Science Photo Library via AFP

A Gisaid Covid-adatbázis szerint az XEC augusztusban még csak a brit Covid-fertőzések körülbelül 5%-át tette ki. (A Gisaid egy nemzetközi laboratóriumi együttműködés, amely a genetikai szekvenálás alapján osztja meg a vírusokról szóló adatokat).Úgy vélik, hogy az XEC két korábban azonosított Omikron alváltozat, a KS.1.1 és a KP.3.3 kombinációja. Ezt „rekombináns variánsnak” nevezik, amely akkor jön létre, amikor két különböző variáns egyszerre fertőzi meg a gazdatestet, és lehetőség nyílik a genetikai információk cseréjére. 

Ez a veszélyes kettős fertőzés vezet új variáns létrejöttéhez, amely mindkét „szülői” vonal tulajdonságait hordozza.

A KS.1.1 a közismert „FLiRT” variánsok egyike, míg a KP.3.3 a „FLuQE” variánsok közé tartozik. Mindkét csoport hozzájárult a globális Covid-fertőzési hullámok növekedéséhez. A tünetek hasonlóak a korábbi változatokhoz, mint például a magas láz, fájdalmak, fáradtság, köhögés vagy torokfájás.

Eric Topol, a kaliforniai Scripps Kutatóintézet igazgatója az LA Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy az XEC csak most kezd igazán terjedni. Hozzátette: 

Ez még több hetet, akár pár hónapot is igénybe vesz, mire teljesen elterjed és hullámot okoz. Az XEC egyértelműen átveszi az irányítást, úgy tűnik, ez lesz a következő domináns variáns.

Covid-19 viral respiratory illness
Az XEC nevű új törzs egyre inkább terjed, és várhatóan már ezen a héten dominánssá válik Nagy-Britanniában.
Fotó: Science Photo Library via AFP

Normális jelenség, hogy a vírusok mutálódnak és változnak

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) adatai szerint a Covid-fertőzések száma szeptember 28-ra közel egytizedével nőtt, 5,05 fertőzött jutott 100 000 lakosra, szemben az egy héttel korábbi 4,66-tal.

Dr. Gayatri Amirthalingam, a UKHSA helyettes igazgatója elmondta: 

Teljesen normális és várható, hogy a vírusok idővel genetikailag változnak. A UKHSA folyamatosan figyelemmel kíséri az összes rendelkezésre álló információt az újonnan felbukkanó Covid-variánsokkal kapcsolatban mind az Egyesült Királyságban, mind nemzetközileg, és rendszeresen közzéteszi adatokat. Az oltás nyújtja a legjobb védelmet a Covid-19 okozta súlyos megbetegedésekkel szemben, és arra buzdítjuk azokat, akiket az NHS értesít, hogy vegyék fel az őszi oltást.

Az NHS influenza és Covid elleni oltási kampánya hivatalosan októberben indult. Azok jogosultak az ingyenes oltásra, akik 65 év felettiek, idősotthonokban élnek, klinikai rizikócsoportba tartoznak, valamint az NHS és a szociális ellátás frontvonalában dolgoznak.

Patikákban és magánklinikákon is elérhetők a Covid-oltások, áraik 45 és 99 font (23 és 47 ezer forint) között mozognak. Covid-tesztek pedig körülbelül 2 fontért (950 forint) vásárolhatók - számolt be róla a Mirror.

Tavaly beszámoltunk arról is, hogy új koronavírus-hullám indult Kínában, hetente 40 millió ember fertőződött meg. Arról is írtunk, hogy a túl sok maszkhasználat után újra tanítják mosolyogni az embereket. 

Arról is beszámoltunk, hogy mennyivel csökkent az európai áramfogyasztás a Covid19-szigorítások miatt.

Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy miért fontos a Covid utáni neurológiai panaszok kivizsgálása. A poszt-Covidban a vírus által kiváltott folyamatok okozzák a bajt, míg a long-Covidban maga a vírus okozza a hosszú időn keresztül fennálló tüneteket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!