Divat vakoknak: tapintható művészet és önkifejezés

Hódító útjára indult a divat vakoknak
Hódító útjára indult a divat vakoknak.
Fotó: Deutsche Welle
Vágólapra másolva!
A divat világában a vakok és látássérültek gyakran nem kapják meg a kellő a figyelmet és lehetőséget, hogy ruháik által kifejezhessék magukat. Angela Wanjiku, a Sensation Stúdió tervezője azonban a közelmúltban bebizonyította, hogy a divat vakoknak nem csupán a látásról szól: az ún. emberközpontú tervezés (HCD) erejét felhasználva ugyanis olyan érzékenyítő kollekciót alkotott, amelyen a tapintható írás: a braille írás formálta üzenet lehetővé teszi a látássérült emberek számára, hogy azon túl, hogy ízlésesen öltöznek, önkifejezést is gyakorolhassanak.
Vágólapra másolva!

A divat világa gyakran a látványra és az esztétikára összpontosít, de a látássérültek számára más aspektusok is rendkívül fontosak lehetnek - hívja fel a figyelmet Angela Wanjiku, kenyai divattervező munkássága és legújabb kollekciói. Az utóbbi években egyre több tervező és márka kezdi felismerni, hogy a divat vakoknak, azaz a braille divat irányzatát inkluzív módon kell megközelíteni, lehetővé téve, hogy a látássérültek is kifejezhessék stílusukat a divatérzékelés is közelebbkerüljön hozzájuk. Számukra a ruhák tervezése során ugyanis a tapintás, a hang és az illat kiemelkedő szerepet játszik, így a különböző textúrák és anyagok használata segít a felhasználóknak azonosítani a ruházatot és annak stílusát.

Hódító útjára indult a divat vakoknak
Hódító útjára indult a divat vakoknak.
Fotó: Deutsche Welle / Deutsche Welle 

Divat vakoknak tapintható módon

„Erősen befolyásoltak korábbi tapasztalataim Kenyában, ahol két nagyobb iskola is működik a látássérültek számára, én pedig különféle zenei-és drámafesztioválokon követhettem nyomon, hogy a gyermekek miként lépnek interakcióba velük. Mindig is arra vágytam, hogy megvalósíthassam azt a kollekciót, amely által a vakon és gyengén látók is megtapasztalhatják a divatot.” - fogalmaz Angela Wanjiku. Az elkötelezett divattervező szerint a Braille-írás elhelyezkedése is nagyon hangsúlyos a ruhákon, ennek ugyanis egy része a ruhák ujjain helyezkedik el – hogy mindenki számára hozzáférhető legyen – a további tartalom pedig a mellkas vonalában, hogy felkeltse a figyelmet.

A tapintható divat nem csupán a funkcionalitásról szól; hiszen a látássérültek divatérzékelése, valamint az önkifejezésük és az identitásuk megjelenítése is fontos. Az inkluzív tervezés azonban lehetőséget ad a látássérült emberek számára, hogy a divaton keresztül kifejezzék egyéniségüket, és részt vegyenek a társadalmi diskurzusban is.

Angela munkája az ún. emberközpontú tervezés (HCD) alapelvein nyugszik, amely a felhasználói igények és preferenciák megértésére helyezi a hangsúlyt. A projekt során a látássérültek, segítő technológiai szakértők és terapeuták bevonásával dolgozták ki a ruházati kollekciót. A cél egy olyan ruhavonal létrehozása volt, amely biztosítja az öltözködés és vásárlás szabadságát, lehetővé téve a látássérült emberek számára, hogy a ruha ne csak viselet, hanem önkifejezés is legyen.

Hódító útjára indult a divat vakoknak
A látássérültek számára a ruhák tervezése során a tapintás, a hang és az illat kiemelkedő szerepet játszik. 
Fotó: Deutsche Welle

A videóban egy hölgy úgy fogalmaz, hogy nagyon szeret csinosan és trendin kinézni, menő ruhákban megjelenni, de mindezt úgy, hogy önmagát is elfogadja és közben másokkal is elfogadtassa. Nem gondoltam volna, hogy ez valaha is lehetséges lesz, de mára azzá vált.” - fogalmaz.

Angela innovációja magában foglalja a braille feliratok ruhákon történő beépítését lehetővé téve, hogy a felhasználók fontos információkat olvassanak el anélkül, hogy másokra támaszkodnának. A tervezés során külön figyelmet fordítottak a tapintható anyagokra és a tartósságra, hogy a Braille-írás és a tapintható részletek hosszú távon is megőrizzék funkciójukat.

A Braille-ruhák megalkotása nem csupán esztétikai, hanem jelentős társadalmi hatással is bír, a divat vakok és látássérültek számára immár teljeskörűen elérhető.

A divat vakoknak lehetővé teszi a látássérült emberek számára, hogy önállóan öltözködjenek, ami növeli önbizalmukat és méltóságukat, az inkluzív tervezés révén, a tapintható divat révén pedig most már lehetőségük van arra, hogy 

  • kifejezzék egyéni stílusukat, 
  • és ne érezzék magukat kizárva a divat világából, 

a látássérültek divatos öltözködése jelenti tehát a jövőt. A divat világa nem csupán a külsőségekről szól, hanem a közösségről és az összetartozásról is. Angela Wanjiku munkája a látássérültek számára készült ruhák tervezésében bizonyítja, hogy az inkluzív tervezés és a braille írás a ruhákon képes megváltoztatni a narratívát, és segíthet abban, hogy a fogyatékkal élők is teljes értékű tagjai legyenek a társadalomnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!