Látványos drónvideón a Milton hurrikán pusztítása

Vágólapra másolva!
Florida partvidékén több mint egymillió ember számára rendeltek el kötelező kitelepítést, az állam történetének legnagyobb ilyen műveleteként. A Milton hurrikán hatalmas károkat okozva ért partot Floridában, majd keleti irányban söpört végig az országon. Péntek este még mindig közel 2 millió ember maradt áram nélkül.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a Milton hurrikán szerdán, a floridai Siesta Key közelében, nyugat felől ért partot és keleti irányban haladt át az Egyesült Államokon, végül csütörtökön reggel hagyta el az országot. 

Florida keleti partvidékén jelentős károkat okozott. Idén ez már az ötödik hurrikán, amely partot ért az Egyesült Államokban.

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida
Hatalmas károkat okozott a hurrikán. Fotó: AFP

Mentőcsapatok segítették a floridai lakosokat a tengerparti településeken, ahol a 150km/órás széllel érkező hurrikán darabokra tépte az házakat, sárral borította el az utcákat és legalább 17 ember halálát okozta - írja a Washingot Post. Egy pénteki tájékoztató során Joe Biden elnök elmondta, hogy csak a Milton hurrikán által okozta károk mértéke elérte az 50 milliárd dollárt (18 ezer milliárd forint). Péntek este még mindig közel 2 millió embernél nem volt áram - írja az AP News. A Milton mindössze két héttel a Helene hurrikán után csapott le.

Október 16-ig zárva marad a Sarasota Bradenton nemzetközi repülőtér, mivel a B csarnok elvesztette a teljes tetőszerkezetét - közölték a repülőtér illetékesei, akik fotókat osztottak meg a pusztításról. Az orlandói és a tampai nemzetközi repülőtéren pénteken újraindultak a járatok, a St. Pete-Clearwater nemzetközi repülőtér pedig szombaton nyitott meg újra - írja az ABC News. 

Péntek délután Florida-szerte a benzinkutak közel egyharmadán még nem volt üzemanyag és a Tampa/St. Petersburg régiót érinti a legsúlyosabban a probléma, ahol a benzinkutak 77 százaléka üres. 

A probléma elsősorban nem a benzinhiány, hanem az, hogy az árvíz miatt nehéz a kikötőből a benzinkutakra szállítani

 - mondta pénteken Tampa polgármestere, Jane Castor, aki arra kérte a lakosokat, hogy a probléma megoldásáig takarékoskodjanak az üzemanyaggal. 

Korábban arról is írtunk, hogy a Floridában élő Gombos Edina videón mutatta meg, hogy miként készültek a Milton hurrikán érkezésére, és hogy végül mit éltek át miatta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!