Rejtélyes haláleseteket vizsgálnak a hongkongi állatkertben

Vágólapra másolva!
Hatósági vizsgálat indult miután két nap alatt kilenc majom pusztult el Hongkong legrégebbi állatkertjében.
Vágólapra másolva!

Az állatok közül nyolcat vasárnap találtak holtan, egy másik pedig hétfőn pusztult el, miután szokatlan viselkedést tanúsítottak a Hongkongi Állat- és Növénykertben.

Az állatkert egyes részeit lezárták és fertőtlenítették, és szakértőket hívtak, hogy boncolást és toxikológiai vizsgálatokat végezzenek

 - mondta John Lee, Hongkong vezetője.

Az elpusztult állatok között volt egy Brazza-cerkóf, egy közönséges mókusmajom, négy fehérarcú sátánmajom és három gyapjasfejű tamarin, amelyek a Nemzetközi Természetvédelmi Unió által a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartoznak - írja a Sky News.

Az állatkert munkatársai most az egyik Brazza-cerkófot is megfigyelik, miután szokatlanul viselkedett - közölte a kormány. A kertben lévő többi 80 állat rendben van - tették hozzá.

Az esetek aggodalmat keltettek a majomhimlő lehetséges kitörése miatt, amely állatokról emberre is terjed

- mondta Jason Baker, a PETA Asia állatjogi csoport vezető alelnöke.

„A fogságban tartott majmok gyakran vannak kitéve olyan kórokozóknak, amelyek emberre is veszélyes betegségeket okoznak, beleértve a tuberkulózist, a Chagas-kórt, a kolerát és az MRSA-t (meticillinrezisztens Staphylococcus aureus)” - mondta Baker.

Szerinte az állatok jólétének biztosítása és az ilyen betegségek terjedésének megakadályozása csak úgy lehetséges, ha nem zárják be őket természetellenes környezetbe.

Az Origo korábban arról számolt be, egy kínai állatkertet azzal vádoltak meg, hogy felhizlalják az állataikat, hátha sztárok lesznek a TikTok-on, mint Moo Deng, a néhány hónapos törpe víziló, aki igazi hírességnek számít Thaiföldön.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!